Membrii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) se declara impotriva introducerii unei contributii pe veniturile realizate din vanzarea medicamentelor, denumita si taxa "clawback".
"Lipsa de coordonare dintre Ministerul Sanatatii, care aproba preturi cu 35% mai mici pentru medicamentele fabricate local fata de medicamentele inovative si printre cele mai mici din Europa, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care deconteaza la peste 300 de zile medicamentele consumate si Ministerul de Finante, care nu intelege rolul produselor generice in reducerea costurilor in sanatate, va face ca taxa clawback sa loveasca din plin in producatorii de medicamente generice si in special in cei din Romania", se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis de APMGR.

Reactia asociatiei vine dupa ce reprezentanti ai autoritatilor au anuntat ca se lucreaza la un nou format al taxei denumite "clawback", cu alte prevederi.

Premierul Emil Boc i-a cerut saptamana aceasta noului ministru al Sanatatii, Ritli Ladislau, sa prezinte Executivului saptamana viitoare spre adoptare proiectul privind taxa "clawback", precum si lista genericelor C2 (medicamente gratuite, pentru boli cronice) , pentru ca apoi Guvernul sa aloce ministerului 150 milioane lei din Fondul de rezerva.

Oficialii APMGR sustin ca Ministerul Sanatatii urmareste scaderea "aproape irationala, sub costurile de productie, a preturilor la medicamentele generice in conditiile in care arieratele continua sa se acumuleze prin folosirea produselor mai scumpe cu 35%".

Producatorii de medicamente generice sustin ca aplicarea taxei pe venituri ar deveni "garantia" disparitiei in continuare a medicamentelor ieftine de pe piata romaneasca.

Din 2009 incoace, Romania are cele mai mici preturi la medicamente din Uniunea Europeana, motiv pentru care unele dintre ele (in special tratamentele pentru bolile cronice) devin atractive pentru exportul paralel. Astfel, medicamentele importate in Romania sunt vandute peste granite, in tarile unde preturile sunt mai mari (ca de exemplu, in Germania si Danemarca).

Segmentul exporturilor paralele se cifreaza in prezent la 15-20% din totalul pietei farma, care in 2010 a atins valoarea de 2,3 miliarde de euro, si se afla in crestere, conform estimarilor din piata. In primele sase luni ale anului curent, piata a crescut cu 3,6%, pana la 5 miliarde de lei.

Ce este "clawback-ul"?

Clawback-ul este o masura initiata in timpul mandatului ministrului Ion Bazac, in 2009. Ea prevede ca cei care detin autorizatii de punere pe piata a medicamentelor cu prescriptie (cu reteta medicala) sa plateasca, trimestrial, o contributie la bugetul de stat din valoarea vanzarilor realizate.

In formula initiala, taxa insemna ca toti producatorii de medicamente, care desfac produse pe piata romaneasca, sa contribuie la finantarea sistemului public de Sanatate cu 5% pana la 11% din veniturile realizate in urma vanzarii produselor. Taxa a fost mentinuta de succesorul lui Bazac, Cseke Attila, dar fondurile nu au fost colectate din cauza neclaritatilor din lege.

In iulie anul curent, MS a lansat in dezbatere publica un proiect de act normativ prin care se dorea modificarea prevederii din 2009 privind clawback-ul. Astfel, ministerul propunea ca producatorii de medicamente sa plateasca o taxa de 60% din diferenta trimestriala decontata in anul in curs si cea din aceeasi perioada a lui 2009. Prin aceasta modificare, MS estima suplimentarea bugetului medicamentelor cu suma aproximativa de 318 milioane de lei.

Recent, Lucian Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate , a declarat la postul de televiziune B1 TV ca legile sunt facute deja si asteapta sa intre in Guvern. Potrivit lui Sorin Popescu, reprezentant al ARPIM, noua taxa de clawback ar urma sa fie "de 70% pentru toate medicamentele, la care s-ar adauga inca o taxa de 12% din vanzarile de medicamentelor compensate si gratuite pentru cele care nu au generice, respectiv de 5% pentru cele care au generice", scrie Adevarul.

Ce sunt medicamentele generice?

Medicamentele generice sunt echivalente produselor originale ale caror patente au expirat. Medicamentele originale sunt protejate de patent, pentru un anumit interval de timp, astfel incat producatorul sa-si poata recupera investitia realizata pentru descoperirea acelui produs inovator. Pretul medicamentului generic este reglementat la un nivel maxim de 65% din cel al originalului cu care este echivalent.

Prin incurajarea consumului de medicamente pentru care exista variante generice, deci mai ieftine, s-ar realiza economii la buget, care ar permite totodata introducerea de medicamente inovative (originale) noi.

Citeste si:


De ce am putea ramane fara medicamente in farmacii



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri