Inchiderea fabricii Nokia de la Jucu nu ii afecteaza doar pe cei 3-4.000 de angajati ai acesteia, ci si pe angajatii firmelor de transport, catering sau paza care ofereau servicii pentru producatorul finlandez. Totul va duce la scaderea consumului in zona si astfel vor fi influentate si companiile mai mici sau mai mari care au drept clienti angajati ai Nokia.

Una dintre acestea este Fereastra Net, o companie care se ocupa de instalarea de ferestre din termopan, care a fost lansata in 2009 de Claudiu Mesesan, un antreprenor din Gherla, un mic orasel aflat la circa 45 de kilometri de Cluj-Napoca.

Fondatorul firmei lucreaza in domeniu din 2004, iar firma pe care o detine are trei angajati.

“Fiind intr-o industrie de prestari servicii, am avut clienti si din randul angajatilor Nokia. Si ramanand fara locuri de munca este posibil ca unii sa renunte sa mai cumpere termopane. Pe mine ma afecteaza strict in privinta pierderii de potentiali clienti. Si, pe langa domeniul nostru, este afectata industria alimentara, cea de servicii”, afirma antreprenorul, adaugand ca, in general, clientii provin din orasele Gherla, Cluj-Napoca si Bistrita.

La fel precum alti antreprenori care au afaceri in zona, si el a sperat in 2007-2008 ca odata cu venirea Nokia situatia in zona va inflori. S-a promis ca vor fi angajati circa 15.000 de oameni la fabrica din Jucu (numarul acestora este in prezent intre 3-4.000), iar lumea a sperat ca pretul terenurilor va creste. De altfel, unii investitori au construit blocuri de locuinte in zona, iar acum nu are cine sa cumpere apartamentele.

“Am avut poate chiar un mic soc. Cand am auzit, m-am gandit numai la oamenii respectivi, sunt mii de angajati. Dupa aceea, inclusiv la puterea de cumparare a zonei. Dar ma asteptam sa plece, pentru ca ei au venit din Germania si mereu cauta forta de munca ieftina. Stiu ce s-a intamplat in Germania si uite ca asa s-a intamplat si in Romania. Dar nu ma asteptam sa plece atat de repede. Ma gandeam ca vor sta cel putin zece ani pentru ca industria de telefoane este in expansiune. Problema este ca ei nu au pus accentul pe ceea ce se cere acum pe piata. Este un lucru adiacent faptul ca au gasit forta de munca mai ieftina. La inceput, noi speram ca vor veni oameni si vor creste preturile la cumparare si vor ridica economic zona. Si constructorii au facut blocuri in zona”.

Crede ca angajatii companiei finlandeze muncesc mult pentru salariul care li se ofera, majoritatea dintre ei castigand 750-800 de lei net pe luna. Acestia lucreaza in general 12 ore, apoi au liber 24, dupa care se reintorc la munca pentru 12 ore pentru ca ulterior sa aiba liber 48 de ore. Practic, se lucreaza in patru ture, inclusiv in weekend. De asemenea, angajatii au asigurata masa si transportul.

“Daca si o firma ca Nokia da salarii atat de mici, orice firma va veni va incerca sa mentina salariile mici. Firma a avut toata facilitatile din partea autoritatilor locale, judetene si nationale. Dar si-a vazut de avantajele proprii. Salariile compensatorii nu cred ca o sa-i incalzeasca prea mult pentru ca erau doar 8 milioane de lei si nu se stie pentru cat timp se vor oferi”, explica Mesesan.

Nici in promisiunile autoritatilor- ca in curand in zona va veni un nou investitor- nu prea crede.

“Pana nu o sa se vada clar ca o sa vina cineva, nu cred. Sunt numai vorbe in vant”.

Anul acesta a inregistrat o crestere a activitatii de 40-50% fata de 2010 si are zeci de clienti intr-o luna. Nu poate estima cati au fost angajati ai Nokia in cei doi ani de la infiintarea firmei.

Spune ca avansul din 2011 a fost determinat de faptul ca oamenii au inceput sa profite de avantajele geamurilor termoizolante. Potrivit antreprenorului, cheltuielile pentru caldura scad si cu 40% in cazul geamurilor termopane.

Daca anul acesta a fost foarte bun comparativ cu 2010, anul viitor ramane insa o surpriza, avand in vedere ca deocamdata nu se stie sigur daca in zona va veni intr-adevar un nou investitor... sau chiar mai multi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri