Chiar daca piata de recrutare nu mai inregistreaza cresterile spectaculoase din anii trecuti, companiile nu stau pe loc, cauta oameni talentati, iar salariile pentru cei cu expertiza si calificari pot ajunge la cateva mii de euro. wall-street.ro a stat de vorba cu reprezentantii celei mai mari companii de recrutare din tara, Adecco, si iti prezinta o radiografie a pietei de recrutare, pe final de 2013.

Cu pasi mici, piata de recrutare pare sa se miste atat pe plasarea permanenta, cat si pe cea temporara.

"In anul 2012 am plasat 1.400 de persoane in posturi permanente si am evaluat circa 6.000 de candidati, ceea ce a reprezentat o crestere cu 50% fata de 2011. Aproximativ 50% din tot ce inseamna recrutare vine de pe piata din Bucuresti. Anul acesta cred ca vom creste cu aproximativ 10% in ceea ce priveste numarul de pozitii inchise. (...) Lucrurile nu stau, sunt companii care au intrat in Romania si angajeaza sute de oameni, unele sunt pe cale sa intre in Romania si prospecteaza piata", a explicat Marga Radu (foto), sefa departamentului de recrutare permanenta din cadrul Adecco.

Potrivit acesteia, angajatorii au inceput sa se uite mult mai atent dupa talente.

Principalele domenii in care se cauta oameni

In prezent, in topul celor mai ofertante domenii se plaseaza in continuare IT-ul, care a ramas si principalul domeniu la nivel de angajari, urmat de vanzari si marketing si de finante si contabilitate.

"Companiile de IT au inceput sa isi dezvolte propriile departamente de recrutare interna, ca sa salveze din costuri, avand volume mari de angajari. De asemenea, nu este usor sa atragi un specialist in domeniu, ei fiind si foarte cautati. Putem spune ca este vorba mai degraba de achizitii de talente", a adaugat Radu.

Cele mai mari salarii de pe piata le primesc, de asemenea, specialistii in IT, remuneratiile celor cu experienta si certificari ajungand si la 6.000 de euro pe luna.

Si specialistii in vanzari obtin salarii bune la angajare, chiar daca sunt cu 30% mai mici decat in urma cu cinci ani, insa pot ajunge pana la 3.000 de euro lunar.

"Nu mai este suficient sa stii limba engleza"

O cerere crescuta de angajati se inregistreaza si pe segmentul centrelor de servicii partajate (shared services center), un domeniu atractiv pentru tinerii fara experienta.

"Cine nu vrea nu munceste. Sa vorbesti engleza nu mai este suficient, trebuie sa stii si o alta limba straina, cum ar fi franceza, germana, italiana. Pentru incepatori sunt disponibile posturi in asa numitele shared service-uri, unde pot sa inregistreze facturi, sa preia apeluri. Companiile prefera sa ia din noua generatie, si sa ii pregateasca", a adaugat Radu.

Potrivit acesteia, salariile pentru cei care cunosc o singura limba straina incep de la 400 euro si pot sa ajunga la 700 de euro pentru cunoscatorii de doua limbi straini. Cei care vorbesc mai multe limbi straine sau cunosc limbi straine mai putin populare primesc salarii chiar mai mari de atat.

Industria auto, in top la munca temporara

Si recrutarea in regim temporar "se misca", spun reprezentantii Adecco, multe dintre companii solicitand serviciilor agentilor de munca temporara cand au varfuri de productie.

"Noi am incheiat peste 15.000 de contracte de munca anul acesta. Cele mai multe sunt pe zona de industrie auto, dar, in general, se cauta oameni in fabrici, in functie de cererile din productie. Sunt foarte solicitati si greu de gasit oamenii pregatiti, motiv pentru care ii aducem si de la 80 kilometri departare", a explicat Liviu Duca, CFO Adecco.

"70% dintre cei care aplica la un job nu au nicio legatura"

In goana de a-si gasi un job sau din dorinta de a fi remarcati de companii, o mare parte dintre candidatii aflati in cautarea unui loc de munca aplica la orice job le iese in cale.

"La un job 80-90% aplica doar pentru ca este usor sa o faca, este doar la un click distanta, iar din acestia ramai cu 10-20%, din care trebuie sa filtrezi. In medie, pentru fiecare anunt postat, 70% dintre CV-uri nu sunt relevante. De exemplu, pentru pozitii de contabili nu au nicio problema sa aplice ingineri sau soferi. Mentalitatea loc este ca daca aplica raman in baza de date a agentiei, ceea ce nu este asa", au explicat reprezentantii Adecco.

Paradoxal, desi aplica la job-uri candidatii nu se prezinta la unele interviuri la care sunt chemati.

"Oamenii au inceput sa nu mai vina la interviu, se programeaza si nu mai ajung. Se pare ca nu stiu ce isi doresc, vor ceva repede, cu cat mai putin efort, cunostinte, iar ulterior constata ca nu este ceea ce cauta", a adaugat Marga Radu.

Adecco, companie care activeaza in Romania prin Adecco Romania si Adecco Resurse Umane, face parte din grupul cu acelasi nume, cu 33.000 de angajati si 5.500 de birouri in peste 60 de tari. Adecco Romania a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 41,12 milioane de euro si un profit de 920.000 de euro.

Intre principalele companii cu activitate in piata de recrutarea se mai numara Lugera, ManpowerGroup Romania, Trenkwalder Sobis si APT Resources & Services.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri