Insolventa companiei Fattoria Terrantica, ale carei datorii se ridicau in 2012 la 10,8 mil. lei, a fost cauzata de scaderea vanzarilor de carne de pui la export, a explicat pentru wall-street.ro Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu.

Fattoria Terrantica era detinuta de Mircea Basescu prin intermediul MB Consult Company si a avut in 2012 o cifra de afaceri de 5,55 milioane lei si pierderi de 2,1 milioane lei.

Datoriile firmei insumau la finele anului 2012 circa 10,8 milioane lei, iar creantele 1,4 milioane lei.

Compania a fost infiintata in anul 2002, la Constanta, sub denumirea de PlusFood Constanta. Firma avea ca obiect de activitate depozitarea, prelucrarea si conservarea carnii de pasare.

“Afacerile au mers 3 ani. Majoritatea productiei mergea la export in tari precum Franta, Olanda, Italia sau Marea Britanie. Insa, la un moment dat vanzarile au scazut foarte mult, au aparut intre timp si alte firme care practicau preturi mai mici si am hotarat sa ne retragem. Nu ne puteam adresa pietei locale, intrucat produsul pe care il vindeam noi – de genul pieptului de pui pe care o gospodina il baga in cuptor si in 5 minute este gata – nu se preta pietei locale. Nu exista cerere”, a spus Mircea Basescu.

Capacitatea fabricii din Constanta era de 24 de tone de piept de pui pe zi, unitatea avand 130-140 de angajati.

“Costurile de productie erau foarte mari, la aceastea se adaugau curentul electric, gazul. Solutia pe care am agreat-o cu managementul companiei a fost sa punem punct, sa vindem utilajele, sa ne platim angajatii si sa ne achitam datoriile. Continuam cu activitati de depozitare, manipulare de marfa, firma activand in apropierea portului Constanta”, a adaugat Basescu.

Consumul de carne de pui in Romania este 22 de kilograme pe an pe cap de locuitor, nivel similar cu media europeana, Consumul a urcat din 1990, cand era 16 kilograme pe an, pana la 24 kilograme, in 2009, dupa care a inceput sa scada.

Productia avicola din Romania, insumand carnea de pui, ouale si materialul biologic, depaseste un miliard de euro pe an.

Printre cei mai importanti jucatori din industrie se numara Transavia (detinut de omul de afaceri Ioan Popa si Agricola Bacau (grup controlat de mai multi investitori romani, printre care Gheorghe Antochi).

Sursa foto: Mircea Basescu, MediafaxFoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri