Holcim si Lafarge, gigantii cimentului care vor sa le vanda activele in cadrul procesului de fuziune, au primit un numar de peste 100 de propuneri de achizitie a activelor, numarul acestora dublandu-se in in doua saptamani, de la circa 50 la peste 100, a declarat directorul general al Holcim, Bernard Fontana, relateaza Mediafax.

Cei doi producatori de materiale de constructii au anuntat la 7 iulie o lista cu activele pe care intentioneaza sa le vanda pentru a obtine acordul autoritatilor de reglementare pentru fuziune. In tari precum Germania, Romania si Ungaria, Holcim (din Elvetia) si Lafarge (din Franta) au ales sa vanda in totalitate activele uneia dintre companii si sa le pastreze pe ale celeilalte.

Companiile au ales aceasta abordare cu scopul de a multumi autoritatile de reglementare, dar si pentru a pastra afaceri complete care functioneaza bine si pentru a obtine venituri cat mai mari din procesul de vanzare a activelor, a declarat Fontana intr-un interviu pentru Wall Street Journal. "Am primit expresii de interes de la tot felul de posibili cumparatori", a spus el. Printre acestia se afla firme specializate in investitii si companii din industria cimentului, inclusiv unele din pietele emergente.

In Romania au fost propuse pentru vanzare operatiunile producatorului francez de ciment Lafarge. Lafarge Romania detine in prezent aproximativ 40 de site-uri de productie, cele mai importante fiind fabricile de ciment de la Medgidia si Hoghiz si cea de macinare de la Targu Jiu.

Lafarge este prezent in Romania si pe segmentul betoanelor si agregatelor. Activitatea de agregate este derulata prin companiile Lafarge Agregate Betoane SA si Lafarge Agregate SRL. Pe zona de producere a betoanelor activitatea este asigurata prin firmele Lafarge Agregate Betoane (in pietele din Iasi si Ploiesti), Lafarge Comnord (Bucuresti), Lafarge Betoane (in pietele din Constanta si Braila) si Lafarge RMX (in piata din Cluj).

Holcim si Lafarge ar putea alege si varianta de a vinde unele active prin oferte publice initiale pe pietele de capital, daca ajung la concluzia ca astfel ar obtine cele mai bune rezultate, a spus seful companiei elvetiene.
Cele doua companii au inceput sa transmita notificari formale autoritatilor de reglementare in cadrul procesului de fuziune, pentru a le explica ce au de gand sa faca pentru a respecta legile referitoare la concurenta.

Pana in prezent, companiile au transmis astfel de notificari in circa doua treimi din cele 15 jurisdictii in care ar avea aceasta obligatie, inclusiv in Statele Unite, Canada, Mexic, India si Rusia. Procesul de vanzare va fi finalizat in functie de incheierea procesului de fuziune dintre Lafarge si Holcim, au anuntat cele doua companii.
Cei doi producatori de materiale de constructii intentioneaza sa incheie fuziunea in prima jumatate a anului 2015. Noul grup ar avea operatiuni in 90 de tari.

Holcim si Lafarge au convenit la inceputul lunii aprilie o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume si va presupune vanzarea de active, mai ales in Europa, pentru a obtine aprobarile autoritatilor de reglementare. Tranzactia este evaluata la circa 29 de miliarde de euro, incluzand si datoriile nete.

Lafarge si Holcim concureaza pe piata romaneasca cu Carpatcement, parte a grupului german HeidelbergCement. In primul trimestru, vanzarile de ciment in Romania ale Lafarge au crescut cu 37,4%, in principal datorita conditiilor meteo favorabile, care au facilitat inceperea mai devreme a lucrarilor de constructii la mai multe proiecte.

Holcim Romania detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 950 de angajati.

Volumul vanzarilor de ciment si clincher ale grupului elvetian Holcim in Romania au crescut in primul trimestru din acest an cu 5,1%, potrivit unui raport al companiei. Preturile la ciment si clincher au urcat totodata cu 6,6% in moneda locala, se spune in raport. Pe piata agregatelor, Holcim a inregistrat in Romania o scadere de 16,3% a livrarilor, insa preturile au afisat o crestere de 39,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri