Holcim si Lafarge, cei doi giganti ai industriei producatoare de ciment, nu intentioneaza sa inchida fabrici in cadrul procesului de fuziune, care presupune si renuntarea la active din unele tari pentru a obtine acordul autoritatilor de reglementare, iar o eventuala vanzare a unitatilor de productie ar avea un impact minim asupra locurilor de munca.

"Nicio fabrica nu va fi inchisa. Impactul asupra locurilor de munca va fi redus", a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul general al companiei franceze Lafarge, Bruno Lafont, care va deveni si director general al noii companii LafargeHolcim.

Lafarge si Holcim vor vinde afaceri care asigura in prezent 10-15% din EBITDA (profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) pentru a obtine avizele autoritatilor de reglementare.

Cele doua companii au format o comisie care va identifica activele la care se va renunta, iar implementarea recomandarilor va incepe imediat dupa finalizarea procesului de fuziune.

"Vom incepe procesul de a renunta la active cat mai repede posibil. Vanzarea presupune alt proprietar. Chiar daca se pierd locuri de munca, acestea vor fi putine", a declarat presedintele Consiliului Director al Holcim, Rolf Soiren.

Ambele companii au capacitati de productie importante si care se suprapun in tari precum Franta, Germania, Spania, Cehia, Romania si Serbia, a afirmat Elizabeth Collins, analist la firma de cercetare Morningstar, potrivit Reuters.
Oficialii Lafarge si Holcim au refuzat sa furnizeze, in timpul conferintei de presa detalii despre tarile in care vor vinde active.

Holcim si Lafarge au anuntat luni ca au convenit o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume.

Tranzactia va conduce la economii de costuri de peste 1,4 miliarde de euro si va fi finalizata probabil in prima jumatate din 2015, au informat cele doua companii. Lafarge si Holcim vor vinde active, mai ales in Europa, pentru a obtine avizele autoritatilor de reglementare.

Holcim va lanasa o oferta publica destinata investitorilor Lafarge, in cadrul careia va oferi o actiune proprie pentru una a companiei franceze. Oferta este conditionata de obtinerea acordului a cel putin doua treimi din actionarii Lafarge.

Ambele companii au facut achizitii costisitoare inaintea crizei financiare, in urma carora au acumulat datorii semnificative. Holcim are in prezent 71.000 de angajati in 70 de tari, iar Lafarge 65.000 de angajati in 64 de tari.
Holcim Romania detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 950 de angajati.

Lafarge are operatiuni in Romania pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare in vanzari, dar si al betoanelor si agregatelor, si isi deruleaza activitatea in aproximativ 40 de site-uri industriale.

Alaturi de Lafarge si Holcim, un alt jucator important pe piata cimentului din Romania este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement.

Productia locala de ciment se ridica la aproximativ 7 milioane tone, mult sub nivelul atins in perioada de boom economic, cand nivelul depasea 10 milioane de tone.

Tranzactia dintre Holcim si Lafarge va genera aparitia unui gigant pe piata, care va acoperi aproximativ doua treimi din rulajul industriei de profil.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri