Volumul pietei berii a atins doar 7,3 milioane hl pe primele sase luni ale anului, in scadere cu aproximativ 9% fata de cel inregistrat in aceeasi perioada din 2013, pierderile la bugetul de stat fiind de 60 mil. lei, anunta Asociatia Berarii Romaniei.

“Pana acum doi ani, evolutia pietei berii a fost corelata cu puterea de cumparare a romanilor, piata reusind la nivelul anului 2012 sa isi restabileasca echilibrul. Din 2013 insa, cand statul a intervenit artificial la nivelul pietei berii prin cresterea accizei in lei cu 16%, continuand in 2014 prin schimbarea cursului de schimb pentru calculul aceleiasi taxe, acest echilibru s-a rupt, piata berii reactionand de atunci printr-o scadere accentuata si continua. In astfel de conditii, orice alt factor conjuctural – cum a fost vremea capricioasa din vara aceasta, isi produce efectele mult mai pronuntat”, a declarat Onno Rombouts, presedinte Asociatia Berarii Romaniei.

Sectorul berii contribuie in prezent cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piata bauturilor alcoolice, aproape jumatate din pretul unei beri fiind reprezentat de taxe. Cu investitii ce au atins pana acum 1,25 mld. euro, sectorul berii asigura direct si indirect un numar de 76.700 de locuri de munca pentru romani.

Membrii Asociatiei Berarii Romaniei sunt Bergenbier, Heineken, United Romanian Breweries Bereprod, Ursus Breweries si Martens, alaturi de microberaria Clinica de Bere. Totodata, din Asociatie fac parte si reprezentanti ai producatorilor de materii prime: Soufflet Malt Romania si Asociatia Producatorilor de Hamei. Cele cinci companii membre ale Asociatiei asigura peste 4.000 de locuri de munca in cadrul celor 11 fabrici de bere, dintre care doua microberarii. Unitatile de productie sunt situate in Ploiesti, Constanta, Craiova, Miercurea Ciuc, Targu-Mures, Pan¬telimon, Timisoara, Buzau, Brasov si Galati, iar cele doua microberarii sunt situate in Cluj-Napoca si Timisoara.

Consumul de bere a inregistrat anul trecut o contractie de 10,3%, atingand un volum de 16,3 milioane de hectolitri, in timp ce in termeni de valoare cifrele sunt similare. Consumul pe cap de locuitor a atins valoarea de 81 de litri, in linie cu cel din 2005-2006, cand romanii consumau in jur de 84 de litri de bere. Valoarea este net inferioara fata de nivelul record atins in 2008, de 99 de litri per capita, in timp ce consumul de bere era de 20,2 milioane de hectolitri.

Sursa foto: Bere, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri