Reprezentantii producatorului de energie Nuclearelectrica spun ca fiecare membru al Consiliului de Administratie are dreptul la reinnoirea mandatului, iar directorul general al societatii, Daniela Lulache, si-a indeplinit indicatorii de performanta, astfel incat actionarii companiei urmeaza sa voteze pe 9 decembrie asupra propunerii care se refera la reinnoirea mandatelor administratorilor, care expira la 25 aprilie 2017.

Precizarile companiei vin dupa ce marti Fondul Proprietatea, actionar minoritar al Nuclearelectrica, a anuntat ca se opune reinnoirii mandatului Consiliului de Administratie al companiei de stat si a conducerii executive, solicitand actionarilor sa voteze "impotriva" la AGA din 9 decembrie si sa aprobe inceperea unui proces de recrutare a unui nou CA de catre Ministerul Energiei.

Consiliul de Administratie al Nuclearelectrica a convocat actionarii pentru data de 9 decembrie pentru a vota reinnoirea mandatului membrilor CA si a directorului general pentru inca patru ani, incepand din 25 aprilie 2017.

Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 82,49% din actiunile companiei, in timp ce Fondul Proprietatea are 9,09% din titluri.

"Consiliul de Administratie al SNN a actionat in mod prudent si diligent convocand Adunarea Generala a Actionarilor pentru a discuta reinnoirea mandatelor membrilor, care expira la data de 25.04.2017, mentionand in mod expres in nota prezentata actionarilor ca, in cazul in care actionarii nu sunt de acord cu reinnoirea mandatelor, se poate organiza procedura de selectie in conformitate cu OUG nr. 109/2011, existand in acest sens timp suficient pentru initierea, derularea si finalizarea acestei proceduri conform prevederilor legale (4-6 luni)”, arata Nuclearelectrica intr-un comunicat transmis miercuri.

Referitor la afirmatiile Fondului Proprietatea potrivit carora Consiliul de Administratie al societatii a convocat Adunarea Generala a Actionarilor cu toate ca unul dintre membrii CA, Codrut Bogdan Nicolae Stanescu, nu a fost selectat in conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011, Nuclearelectrica arata ca „fiecare membru al Consiliului de Administratie are dreptul la reinnoirea mandatului, in conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011”.

„SNN a prezentat actionarilor toate informatiile necesare pentru luarea unei decizii in cunostinta de cauza: fiecare administrator a prezentat un raport de activitate, au fost prezentate CV-urile administratorilor, au fost prezentate in mod transparent in nota catre actionari situatia de fapt, criteriile ce trebuie avute in vedere la numirea actionarilor; astfel, actionarii vor decide, potrivit competentelor legale, cu privire la punctele de pe ordinea de zi care se refera la reinnoirea mandatelor administratorilor care expira la data de 25.04.2017”, mentioneaza societatea, in comunicat.

Mai mult, oficialii Nuclearelectrica spun ca, potrivit legii, in situatia in care candidatii propusi de consiliul de administratie sunt administratori in functie, cererea pentru reinnoirea mandatului se adreseaza adunarii generale a actionarilor.

Cu privire la mandatul directorului general, SNN arata ca, in nota prezentata actionarilor, consiliul de administratie „nu a mentionat, contrar sustinerilor FP, faptul ca reinnoirea mandatului membrilor consiliului de administratie al societatii este echivalenta cu reinnoirea mandatului directorului general al societatii ci, in mod transparent a precizat faptul ca in cazul in care actionarii vor aproba reinnoirea mandatului de administrator executiv, mandatul directorului general va fi reinnoit pentru o perioada de 4 ani, avand in vedere faptul ca acesta si-a indeplinit indicatorii de performanta”.

Compania subliniaza totodata ca nu a solicitat aprobarea actionarilor pentru reinnoirea mandatului directorului general, cum sustine Fondul Proprietatea, iar aceasta decizie este de competenta consiliului de administratie si nu a actionarilor.

"Directorul general a fost numit ca urmare a unei proceduri de selectie organizata in baza OUG nr. 109/2011. Astfel, in cazul unei reinnoiri a mandatului directorului general, nu se poate discuta de o incalcare a prevederilor art. 35 alin. 4 intrucat directorul general a fost selectat cu respectarea prevederilor OUG nr. 109/2011. Consideram ca ar fi absurd sa apreciem ca intentia legiuitorului a fost ca la fiecare patru ani, intreprinderile publice sa isi selecteze noi directori generali indiferent de performanta acestora si indiferent de nevoia de stabilitate si de continuitate”, precizeaza Nuclearelectrica, in comunicat, conform News.ro.

In plus, unul din actualii membri ai Consiliului de Administratie a fost numit pe baza propunerii Fondului Proprietatea. “Astfel, FP a avut oportunitatea de a prezenta propuneri sau strategii de crestere a SNN fie direct, fie indirect”, mentioneaza Nuclearelectrica. Compania acuza Fondul Proprietatea ca face presiunea publica „in vederea orientarii strategiei de business cu precadere catre rezultatele pe termen scurt” si fara preocupari pentru obiectivele pe termen lung.

“Fondul Proprietatea solicita actionarilor sa voteze impotriva reinnoirii mandatelor actualului Consiliu si directorului general si sa aprobe demararea de catre Ministerul Energiei a procesului de recrutare a unui nou Consiliu, in concordanta cu principiile de guvernanta corporativa prevazute de OUG 109/2011 si Legea 111/2016. Solicitarea Fondului a fost formulata prin introducerea unui punct aditional pe ordinea de zi a AGA, urmand ca Nuclearelectrica sa publice ordinea de zi actualizata in conformitate cu prevederile legale in vigoare”, a anuntat marti Fondul Proprietatea. Totodata, reprezentantii acestuia precizau ca mandatul directorului general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, nu poate fi prelungit automat si solicita ca noul CA, odata numit, sa organizeze o procedura de selectie separata pentru aceasta functie.

El apreciaza ca actualul Consiliul de Administratie si directorul general al Nuclearelectrica nu au actionat in interesul actionarilor. Fondul este nemultumit ca valoarea de piata a companiei a scazut cu aproximativ 60% de la listarea sa in 2013, ceea ce inseamna pierderi cumulate de peste 2 miliarde de lei (453 milioane de euro) suportate de actionarii Nuclearelectrica, din care 1,68 miliarde de lei (373 milioane de euro) reprezinta pierderile suportate de Ministerul Energiei, in calitate de actionar majoritar al companiei.

Totodata, intre anii 2013 si 2015 profitul net al companiei a scazut cu 65%, in timp ce remuneratiile totale ale membrilor conducerii executive si non-executive au crescut cu 46% in aceeasi perioada, de la 4,49 milioane de lei la 6,59 milioane de lei. Nuclearelectrica arata insa ca nu exista o crestere a valorii totale a remuneratiilor membrilor consiliului de administratie si a conducerii executive in anii 2014 si 2015 comparativ cu anul 2013, „diferenta valorica perceputa rezultand pur si simplu din faptul ca in anul 2013 au fost exercitate doar 8 luni de mandat fata de 12 luni in anii urmatori”.

Compania subliniaza totodata ca scaderea profitului in perioada 2013 – 2015 a fost cauzata mai ales de reducerea pretului la energie din piata, cea mai mare parte a veniturilor SNN provenind din vanzarea de energie electrica. Rezultatele financiare au fost afectate si de “schimbari fiscale subite” pe care compania un le poate controla, precum impozitul pe constructii speciale, impozitul pe cladiri nerezidentiale din 2016 cu eliminarea exceptiilor aferente centralelor nuclearoelectrice, arata compania.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri