Actionarii producatorului de energie Nuclearelectrica nu au aprobat reinnoirea mandatelor cu inca patru ani pentru sase din cei sapte membri ai consiliului de administratie al companiei, in conditiile in care mandatele acestora urmau sa expire in aprilie 2017, informeaza news.ro.

Fondul Proprietatea, actionar minoritar al Nuclearelectrica, a anuntat de luna trecuta ca se va opune reinnoirii mandatului Consiliului de Administratie al companiei de stat si al conducerii executive, solicitand atunci actionarilor sa voteze impotriva la AGA din 9 decembrie si sa aprobe demararea unui proces de recrutare a unui nou CA de catre Ministerul Energiei.

Astfel, membrii carora nu le-au fost prelungite mandatele sunt: Daniela Lulache (director general al Nuclearelectrica), Alexandru Sandulescu (care este si presedinte al CA), Alexandru Alexe (vicepresedinte al consiliului de administratie), Nicolae Bogdan Codrut Stanescu, Dan Popescu si Carmen Radu. "Nu se aproba forma contractului de mandat care urmeaza sa fie semnat de societate cu administratorii al caror mandat a fost reinnoit", arata o alta hotarare a actionarilor producatorului de energie. Singurul membru al CA al carui mandat a fost reinnoit este Sebastian Tcaciuc.

Actionarii nu au aprobat nici indemnizatia fixa lunara a membrilor executivi si neexecutivi ai consiliului de administratie in valoare de doua pana la sase ori media pe ultimele 12 luni a castigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfasurata.

Actionarii au aprobat insa organizarea unei proceduri de selectie a membrilor consiliului de administratie al societatii de catre Ministerul Energiei, in conformitate cu prevederile OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a societatilor de stat.

Reprezentantii FP spuneau luna trecuta ca mandatul directorului general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, nu poate fi prelungit automat si solicita ca noul CA, odata numit, sa organizeze o procedura de selectie separata pentru aceasta functie.

"Consideram ca propunerea de reinnoire a mandatelor membrilor Consiliului de Administratie si a directorului general al Nuclearelectrica este inacceptabila pentru actionari, avand in vedere ca membrii Consiliului nu au adoptat masuri de contracarare a scaderii valorii de piata a companiei, care a generat pierderi de peste 2 miliarde de lei actionarilor de la listarea companiei in septembrie 2013. Ca urmare, atat profitabilitatea companiei, cat si valoarea sa de piata sunt acum cu peste 60% sub nivelul din 2013, cand a inceput mandatul actualului Consiliu", a declarat Greg Konieczny, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Fondul este nemultumit ca valoarea de piata a companiei a scazut cu aproximativ 60% de la listarea sa in 2013, ceea ce inseamna pierderi cumulate de peste 2 miliarde de lei (453 milioane de euro) suportate de actionarii Nuclearelectrica, din care 1,68 miliarde de lei (373 milioane de euro) reprezinta pierderile suportate de Ministerul Energiei, in calitate de actionar majoritar al companiei.

Totodata, intre anii 2013 si 2015 profitul net al companiei a scazut cu 65%, in timp ce remuneratiile totale ale membrilor conducerii executive si non-executive au crescut cu 46% in aceeasi perioada, de la 4,49 milioane de lei la 6,59 milioane de lei.

Fondul mai acuza actualul CA ca nu a propus sau implementat niciun program de reducere a costurilor pentru a contracara scaderea accelerata a profitabilitatii.

Ulterior acestor acuzatii, conducerea Nuclearelectrica a precizat ca, potrivit legii, in situatia in care candidatii propusi de consiliul de administratie sunt administratori in functie, cererea pentru reinnoirea mandatului se adreseaza adunarii generale a actionarilor.

Cu privire la mandatul directorului general, SNN arata ca, in nota prezentata actionarilor, consiliul de administratie "nu a mentionat, contrar sustinerilor FP, faptul ca reinnoirea mandatului membrilor consiliului de administratie al societatii este echivalenta cu reinnoirea mandatului directorului general al societatii ci, in mod transparent a precizat faptul ca in cazul in care actionarii vor aproba reinnoirea mandatului de administrator executiv, mandatul directorului general va fi reinnoit pentru o perioada de 4 ani, avand in vedere faptul ca acesta si-a indeplinit indicatorii de performanta".

Compania subliniaza totodata ca nu a solicitat aprobarea actionarilor pentru reinnoirea mandatului directorului general, cum sustine Fondul Proprietatea, iar aceasta decizie este de competenta consiliului de administratie si nu a actionarilor.

"Directorul general a fost numit ca urmare a unei proceduri de selectie organizata in baza OUG nr. 109/2011. Astfel, in cazul unei reinnoiri a mandatului directorului general, nu se poate discuta de o incalcare a prevederilor art. 35 alin. 4 intrucat directorul general a fost selectat cu respectarea prevederilor OUG nr. 109/2011. Consideram ca ar fi absurd sa apreciem ca intentia legiuitorului a fost ca la fiecare patru ani, intreprinderile publice sa isi selecteze noi directori generali indiferent de performanta acestora si indiferent de nevoia de stabilitate si de continuitate", arata Nuclearelectrica, in comunicat, in luna noiembrie.

Compania acuza Fondul Proprietatea ca face presiunea publica "in vederea orientarii strategiei de business cu precadere catre rezultatele pe termen scurt" si fara preocupari pentru obiectivele pe termen lung.

Nuclearelectrica mai arata ca nu exista o crestere a valorii totale a remuneratiilor membrilor consiliului de administratie si a conducerii executive in anii 2014 si 2015 comparativ cu anul 2013, "diferenta valorica perceputa rezultand pur si simplu din faptul ca in anul 2013 au fost exercitate doar 8 luni de mandat fata de 12 luni in anii urmatori".

Compania subliniaza totodata ca scaderea profitului in perioada 2013 - 2015 a fost cauzata mai ales de reducerea pretului la energie din piata, cea mai mare parte a veniturilor SNN provenind din vanzarea de energie electrica. Rezultatele financiare au fost afectate si de "schimbari fiscale subite" pe care compania nu le poate controla, precum impozitul pe constructii speciale, impozitul pe cladiri nerezidentiale din 2016 cu eliminarea exceptiilor aferente centralelor nuclearoelectrice, arata compania.

Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 82,49% din actiunile companiei, in timp ce Fondul Proprietatea are 9,09% din titluri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri