Teamnet Group, unul din principalii integratori de sisteme din regiune, impreuna cu AFT Design, vor deschide, la inceputul anului 2017, primul centru din Romania de cercetare si productie a sistemelor autonome.

“Autonomous R&D Center” a fost dezvoltat pe parcursul a doi ani si reprezinta prima initiativa de acest tip din tara. In centrul de cercetare se vor realiza trei tipuri de roboti autonomi: aeronave fara pilot, intr-o prima etapa, urmand a fi planificata pentru urmatorii ani si realizarea de sisteme terestre si navale. Centrul va asigura dezvoltarea produselor de la stadiul de prototip si serie zero la productii de serie.

„In prezent, suntem in curs de operationalizare a centrului de cercetare si productie de sisteme autonome, situat in aproprierea aerodromului Clinceni. Pe langa produse deja cunoscute, precum Hirrus UAV si aeronava tactica Signus, vom avea posibilitatea de a dezvolta si alte tipuri de sisteme autonome aeriene, in colaborare cu partenerii nostri din domeniul aviatiei si roboticii, precum Airbus si BlueBird. De asemenea, pentru anul viitor, ne propunem extinderea retelei de parteneri de profil la nivel regional”, a declarat Bogdan Padiu, CEO Teamnet Group.

Hirrus UAV, realizat in colaborare cu AFT Design, este prima aeronava autonoma romaneasca 100%, utilizata de autoritati pe plan international. Pentru anul viitor, compania propune sa introduca facilitatile de R&D si produsele dezvoltate in acest centru in registrul unic al capacitatilor de productie in domeniul apararii, pentru echipamente UAV si pentru centre de comanda si control. Teamnet investeste anual 10% din cifra de afaceri in proiecte de cercetare si dezvoltare.

Potrivit Gartner, in termeni de tendinte, sistemele autonome se afla in prezent in zona de “inovatie”, fiind estimat ca platoul de productivitate sa fie atins pana in 2020. La nivel global, numarul aeronavelor fara pilot folosite de catre companii mari si foarte mari este estimat sa depaseasca 800.000 in anul 2021, de aproape opt ori mai mult comparativ cu nivelul acestui an, conform unui studiu realizat de Business Insider (BI) Intelligence. Conform aceluiasi raport BI, industria UAV va depasi 10 miliarde de euro in urmatorii cinci ani.

Exista patru tipologii principale de UAV-uri: jucarii (avand ca particularitate zborul si dimensiunile reduse; acestea pot include senzori si camere), UAV-uri de consum (construite pentru a zbura in aer liber; acestea sunt pre-setate pentru a zbura, dar nu permit evolutia pe distante mari sau o autonomie necesara efectuarii de misiuni complexe), UAV-uri din gama Enterprise, precum Hirrus (destinat utilizarii in scop profesional, fie prin transmisie video sau prin colectare de imagini de inalta rezolutie etc.) si UAV-uri militare. Aeronavele fara pilot Enterprise au o capacitate de integrare de senzori cu o performanta mai mare fata de celelalte categorii si furnizeaza autonomie si stabilitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri