Trecerea efectiva in proprietate privata a singurei societati mari din sistemul energetic pentru care s-au derulat proceduri de privatizare in 2006, Electrica Muntenia Sud, a fost blocata de autoritati pentru cel putin sase luni, pe fondul scandalului spionajului din afacerile cu energie
Electrica Muntenia Sud a fost lansata la privatizare in 2005, iar in iulie 2006, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a anuntat ca grupul italian ENEL a castigat competitia pentru preluarea acestei societati datorita ofertei financiare de 820,099 milioane de euro. Strategia de privatizare prevede vanzarea directa a unui pachet de 50% din actiuni, urmata de o majorare de capital care va permite viitorului proprietar sa detina controlul asupra a 67,5% din companie. Cel mai puternic concurent al ENEL a fost compania spaniola Iberdrola, acesta fiind singura, in afara castigatoarei, care a oferit pentru Muntenia Sud mai mult de 750 de milioane de euro, aminteste NewsIn.

Numai ca desi ENEL a oferit o suma record pentru a prelua distribuitorul roman de energie, trecerea efectiva a societatii in proprietatea concernului italian este putin probabila fara o analiza atenta a intregului proces de atribuire din partea autoritatilor indreptatite.

Acesta analiza este necesara in contextul in care se vorbeste tot mai mult de implicarea consultantului bulgar Stamen Stantchev in privatizarea acestei societati. Potrivit informatiilor vehiculate pana acum, Stantchev a obtinut de la ministrul demisionar al economiei Codrut Seres informatii despre ofertele celorlalte companii implicate in proces si a transmis mai departe datele companiei ENEL, aceasta ajungand astfel sa castige licitatia.

Tocmai din aceasta cauza, daca procurorii care ancheteaza cazul vor constata ca lucrurile chiar asa au stat in realitate, este posibila chiar o reluare a procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, perla a coroanei sistemului de distributie electricitate. De remarcat este faptul ca Electrica Muntenia Sud are un portofoliu de peste un milion de clienti in Bucuresti si judetele limitrofe si a raportat la sfarsitul lui 2005 o cifra de afaceri de 391,6 milioane de euro, in crestere cu 40% fata de 2004 si un profit de 24,7 milioane de euro.

Daca in 2004 si 2005 s-au privatizat foarte multe societati din sistemul energetic (Petrom, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Oltenia si Electrica Moldova), in 2006, singura societate importanta din sistemul energetic pentru care s-au derulat proceduri de privatizare, Electrica Muntenia Sud, nu era trecuta in proprietate privata pana aproape de finele anului.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a decis la jumatatea lunii noiembrie ca privatizarea in sistemul energetic sa fie suspendata pana cand o comisie coordonata de Presedintie nu va elabora o noua strategie de politica energetica. Decizia luata de CSAT survine in urma analizei contractelor de privatizare ale companiilor din sistemul energetic.

Dupa sedinta CSAT, presedintele Traian Basescu declara ca exista suficiente indicii "ca s-au facut erori in ceea ce priveste garantarea securitatii energetice a populatiei".

"Cea mai importanta concluzie a fost ca asemenea erori nu trebuie sa se mai repete. In opinia mea, exista responsabilitati si erori in contractele de privatizare, inclusiv in cel de privatizare a Petrom, exista erori de viziune, iar noua strategie trebuie sa ne dea solutii pentru ca Romania sa-si creasca gradul de independenta energetica", sublinia seful statului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri