Piata de energie din Romania a fost distorsionata de interventia ministrului economiei, care a ordonat ca producatorii sa prelungeasca in mod direct acordurile incheiate cu Electrica, a declarat presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu.

"Prin interventia facuta de ministru, acesta a dat posibilitatea unui singur actor, Electrica, sa incheie contracte in mod direct, favorizandu-l. in loc sa intervina asupra contractelor "baietilor destepti", practic, ministrul a intervenit pentru anularea pietei, canalizand toata energia spre o singura mana", a spus Iancu, citat de NewsIn.Potrivit acestuia, ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, a facut discriminare pe piata in favoarea Electrica, in loc sa lupte impotriva polarizarii profiturilor din sectorul energetic in mana "baietilor destepti" si sa anuleze contractele acestora.

Presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor a mai aratat ca trasferul tranzactiilor cu energie de la OPCOM la BRM ar fi o "foarte mare greseala". "S-au platit nu mai putin de 12 milioane de euro pentru punerea la punct a platformelor de tranzactionare ale OPCOM, iar OPCOM trebuie sa ramana singura bursa specializata. Mi se pare o prostie sa muti tranzactionarea energiei la bursa de marfuri", a explicat Iancu.

La inceputul acestei luni, Bursa Romana de Marfuri (BRM) si operatorul bursei de energie, OPCOM, au transmis la cateva zile distanta fiecare cate un comunicat de presa in care se criticau reciproc. BRM aprecia ca OPCOM nu poate fi numita "Bursa a Energiei" atata timp cat nu respecta conditiile prevazute de legislatia romana in vigoare si ca tranzactionarea energiei intr-un cadru stabilit prin acte administrative nu poate fi impusa beneficiarilor sistemului. Comunicatul BRM acuza OPCOM de ineficienta. in replica, un comunicat al OPCOM informa ca activitatea sa este integral reglementata de ANRE, in baza legislatiei secundare emise de aceasta, iar efectuarea tranzactiilor cu energie pe BRM ar scoate aceasta activitate de sub incidenta legii energiei electrice.

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a declarat, la finele saptamanii trecute, ca i se pare o idee foarte buna ca si OPCOM si BRM sa tranzactioneze in paralel energie electrica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri