Compania farmaceutica Zentiva a inregistrat anul trecut afaceri de 88 milioane de euro pe piata din Romania, in crestere cu 397,5%, potrivit raportului financiar publicat astazi de grupul ceh.

Romania a devenit cea de-a doua piata ca marime pentru Zentiva in termenii vanzarilor. In 2006, divizia locala a Zentiva s-a bucurat de lansarea pe piata a unui numar mare de branduri internationale care au marit portofoliul de produse.

In cel de-al patrulea trimestru, vanzarile Zentiva din Romania au crescut cu 110% fata de aceeasi perioada din 2005.

Produsele marca Sicomed au reprezentat 64,8% din totalul vanzarilor, iar cele mai vandute produse au fost Algocalmin, Antinevralgic, Dicarbocalm si Paracetamol.

Zentiva a incheiat preluarea a aproximativ 51% din actiunile Sicomed, prin achizitia Venoma Holdings Ltd., companie inregistrata in Cipru, pentru suma de 102 milioane dolari in octombrie anul trecut.

Zentiva a platit actionarilor Venoma Holdings, printre care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltarea (BERD) si doua fonduri de investitii elene din grupul Global Finance, suma de 1,8 milioane de euro pentru lichidarea companiei cipriote. O luna mai tarziu, compania ceha a lansat o oferta de preluare a pachetelor detinute de actionarii minoritari, iar oficialii Zentiva declarau la acel moment ca doresc delistarea Sicomed de la Bursa de Valori Bucuresti pentru a implementa un plan de restructurare.

In urma acestei oferte, incheiate in luna ianuarie, Zentiva a cumparat inca 23,93% din actiunile Sicomed si detine 74,9% din titlurile companiei farmaceutice romanesti. Oferta nu si-a atins scopul, insa, si a intampinat rezistenta fondului american de investitii QVT Fund, care a cerut majorarea pretului de1,37 lei pe actiune, oferit de Zentiva (echivalentul a 0,4797 dolari in septembrie, cand compania ceha si-a anuntat intentia de a lansa oferta), la 1,5 lei (echivalentul aceleiasi sume la lansarea ofertei in noiembrie).

Compania Zentiva SA Romania a fost contruita pe bazele Uzinei de Medicamente Bucuresti, infiintata in anul 1962. I
n anul 1998, denumirea societatii devine Sicomed SA. in 1998, actiunile societatii se tranzactioneaza la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri