Romania s-ar putea confrunta cu o criza energetica grava la orizontul anilor 2009-2010, daca nu privatizeaza in regim de urgenta sectorul de producere a energiei electrice, a declarat la Realitatea tv, Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol
In opinia omului de afaceri, Romania are o singura solutie pentru a face rost de banii necesari "intineririi" sistemului energetic autohton, privatizarea tuturor capacitatilor de producere a energiei electrice, indiferent ca este vorba de termocentrale pe carbune, de hidrocentrale sau centrala nucleara de la Cernavoda.

"Sistemul(de producere a energiei electrice- n.r.) este imbatranit iar investitiile necesare revigorarii lui se ridica la citeva miliarde de dolari", a declarat Patriciu potrivit NewsIn. Afirmatiile acestuia au fost confirmate si de directorul general al Directiei de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Alexandru Sandulescu. "E nevoie de foarte multi bani in sistemul energetic si numai un investitor privat poate aduce acesti bani", a spus Sandulescu.

In opinia oficialului MEC, sumele de care urmeaza sa beneficieze sectorul energetic din fondurile europene nu sunt suficiente pentru reabilitarea producatorilor de energie. "Sunt 600 de milioane de euro de care Romania urmeaza sa beneficieze in perioada 2007-2013, dar cea mai mare parte a banilor sunt directionati catre cresterea eficientei energetice", a explicat directorul MEC.

Pe langa infuzia de capital pe care ar aduce-o, privatizarea producatorilor de electricitate ar conduce si la scaderea preturilor de vinzare a energiei electrice, ca efect al competitiei, a apreciat in cadrul emisiunii televizate presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu. ""Am convingerea ca pretul energiei electrice ar fi mult mai scazut daca am trece la privatizare prin licitatie publica. Preturile vor creste atata timp cat nu va exista privatizare la producatorii de energie electrica", a spus Patriciu. Acesta a apreciat drept o "greseala fundamentala" strategia guvernamentala de pana acum, de privatizare cu prioritate a distribuitorilor de energie electrica. Patriciu considera ca ar trebui privatizata inclusiv centrala nucleara de la Cernavoda, pentru ca "nu mai exista nimic strategic intr-o economie globalizata".

Romania a privatizat pana acum cinci din cele opt societati de distributie a energiei electrice. Toti producatorii de energie electrica sunt detinuti in proportie de 100% de catre statul roman, pana acum fiind avansate doar teoretic variante de privatizare a termocentralelor. In ultima perioada, cativa dintre principalii producatori de electricitate au facut obiectul a numeroase controverse ca urmare a unor acuzatii privind vanzarea de energie electrica ieftina unor intermediari care ulterior, revindeau curentul la preturi mai scumpe distribuitorilor ramasi la stat.

Aceste acuzatii au fost confirmate vineri de raportul dat publicitatii de Autoritatea de Control a Guvernului. "Complexurile energetice Turceni si Rovinari au incheiat contracte de furnizare a energiei in conditii ilegale in perioada 2004-2006, iar Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei nu a verificat niciodata aceste contracte", releva raportul intocmit de Autoritatea de Control a Guvernului.

Potrivit raportului, Complexul Energetic Rovinari a contractat spre vanzare o cantitate de energie mai mare decat capacitatea sa de productie. Pentru a-si onora contractele, complexul a fost nevoit sa cumpere energie de pe piata libera, la un pret cu 50% mai mare decat cel cu care vindea aceasta energie, ceea ce a dus la pierderi imense.

In privinta Complexului Energetic Turceni, raportul indica faptul ca producatorul a furnizat energie dintr-un cos hidro-termo, provenita dintr-un contract cu Hidroelectrica, catre patru societati cu care acesta avea contracte, sub pretul pietei din acel moment, deci in pierdere pentru societate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri