Fondul de investitii Innova Capital care a preluat pachetul majoritar al imbuteliatorului si distribuitorului de apa in sistem watercooler La Fantana, respectiv 85% din actiuni, de la fondul suedez Oresa Ventures pentru suma de aproximativ 35 de milioane de euro, intentioneaza sa listeze compania la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
"Intentionam sa ne extindem si in tari ca Ucraina, Ungaria si Bulgaria prin achizitii de companii de profil, iar pentru sfarsitul lui 2008 vrem sa listam compania la Bursa de Valori Bucuresti", a declarat, intr-o conferinta de presa, Krzysztof Krawczeyk, partener in cadrul Innova Capital.

La Fantana a fost detinuta de compania La Fantana Holding, controlata in proportie de 85% de Oresa Ventures, restul actiunilor fiind detinute de Cristian Amza. Oresa a negociat vanzarea La Fantana cu mai multi investitori financiari si strategici, printre care se numara si grupurile Nestle si Danone.

Popovici si Asociatii si Clifford Chance sunt companiile care au asigurat consultanta juridica pentru Oresa Ventures, in timp ce Badea si Asociatii a consultat fondul Innova Capital.

In prezent, portofoliul La Fantana este reprezentat in proportie de aproape 100% de segmentul corporate, mult mai profitabil decat cel al consumatorilor casnici, acesta din urma aflandu-se insa in vizorul companiei.

Compania furnizeaza apa naturala plata imbuteliata catre companii din Romania si Serbia, avand instalate in birourile acestora peste 45.000 de watercoolere.

In ceea ce priveste eventualele achizitii in afara tarii, directorul general a recunoscut ca in acest moment sunt prospectate o serie de piete, precum Ucraina sau Grecia, care prezinta un real potential de crestere. “Dorim sa intram pe acele piete unde avem posibilitatea de a deveni lideri de piata”, a afirmat directorul general si fondatorul La Fantana, Cristian Amza.

Pentru anul in curs, Amza estimeaza o crestere cu o treime a cifrei de afaceri pana la aproximativ 20 mil. euro, din care circa 80% pe piata romaneasca.

Incepand cu 2002, care a reprezentat primul an operational complet pentru La Fantana, compania a avut o rata de crestere anuala de 75% si ajuns la venituri de 15 milioane de euro in 2006 (12 mil. euro in Romania si 3 mil. euro in Serbia).

“In ultimii ani La Fantana a crescut foarte mult, atat din punct de vedere al marimii si cotei de piata, cat si din punctul de vedere al calitatii operativitatii si managementului. Credem ca, avand suportul noului actionar majoritar, vom reusi sa dezvoltam noi servicii si sa tintim noi piete” – a declarat Cristian Amza.

Pentru Innova Capital aceasta este cea de-a doua investitie in Romania: “Am decis sa investim in Grupul La Fantana deoarece credem ca aceasta companie va beneficia foarte mult de pe urma cresterii popularitatii conceptului “watercooler” (de distributie si imbuteliere a apei in sistem watercooler) dar si datorita potentialului de crestere pe care il au pietele din Romania si Serbia. Folosind experienta Innova Capital in extinderea internationala, vom sustine cresterea companiei si pe alte piete, organic dar si prin achizitii”, a adaugat Krzysztof Krawczyk.

Oresa Ventures si Cristian Amza au creat afacerea La Fantana in 2001. Astfel, marca La Fantana a luat fiinta la sfarsitul anului 2001 cu un capital investit de 3 milioane euro.

“Ne-am decis sa vindem dupa ce ne-am atins obiectivele propuse, acelea de a introduce conceptul de watercooler in Romania si de a construi impreuna cu managementul La Fantana liderul de piata in acest segment. Colaborarea cu antreprenorul fondator al companiei La Fantana Cristian Amza a fost o experienta deosebita si inca o afacere de succes pentru Oresa Ventures”, a adaugat Cornel Marian, Investment Director responsabil pentru tranzactie la Oresa Ventures.

Grupul La Fantana are in prezent aproape 500 de angajati (atat in Romania cat si in Serbia) si este principalul furnizor de apa in sitem watercooler din cele doua tari.

In 2004, dupa succesul obtinut in Romania, La Fantana a decis sa-si extinda activitatea in Serbia. Continuand povestea de succes, in scurt timp, La Fantana Serbia a devenit lider de piata.

Compania are 3 unitati de productie, doua in Romania (in Bucuresti si Sibiu) si una in Serbia (Mitrovo Polije) unde apa este extrasa de la mari adancimi, imbuteliata in bidoane de 19 litri si trimisa catre filialele La Fantana care acopera 100% teritoriile celor doua tari. (26 filiale in Romania si 4 in Serbia).

Cel mai important concurent al companiei La Fantana este firma Cumpana, cu capital integral romanesc imbuteliatorul apei Cumpana
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri