Anul acesta Romania si Serbia sarbatoresc 140 de ani de relatii diplomatice. Cu aceasta ocazie, E.S. Dl. Branko Brankovic, Ambasadorul Serbiei in Romania, a vorbit, intr-un interviu acordat Wall-Street, despre relatiile excelente politice si economice dintre cele doua tari, despre perspectiva aderarii Serbiei la Uniunea Europeana in contextul nerecunoasterii independentei Kosovo, dar si despre unul dintre cele mai importante proiecte ale celor doua tari, autostrada Timisoara-Pancevo.

Romania si Serbia se implica activ in proiectul autostrazii Timisoara-Pancevo, necesara atat pentru traficul rutier si de marfa in punctele de trecere frontiera, dar si pentru romanii care locuiesc in Banatul Sarbesc sau pentru sarbii din zona de vest a tarii. Potrivit ultimelor date, circa 30.000 de romani locuiesc si muncesc in Serbia, in timp ce comunitatea sarba din Romania numara circa 20.000 de persoane.

“In momentul de fata, se discuta inceperea constructiei acestei autostrazi, sunt facute deja o parte din planuri si de lucreaza sustinut la nivelul ministerelor transporturilor din cele doua tari”, a declarat diplomatul sarb.

Viitoarea autostrada care ar urma sa lege Timisoara de Pancevo asigura conexiunea cu capitala Serbiei, pentru ca de la Pancevo pana la Belgrad e drum cu doua benzi de circulatie pe sens, cu regim de autostrada.

Un efect benefic al acestei legaturi rutiere ar fi si cresterea comertului bilateral dintre cele doua tari, care a ajuns, anul trecut, la valoarea de 1,5 miliarde de euro.

“In 2018, Serbia a exportat in Romania produse in valoare de aproximativ 970 de milioane de euro, Romania ocupand locul patru in randul partenerilor comerciali ai Serbiei. In acelasi timp, Romania a exportat in Serbia bunuri in valoarea de 600 de milioane de euro, ceea ce reprezinta 2,7% din totalul importurilor sarbesti in 2018”, a explicat ambasadorul care considera ca este loc de crestere in ceea ce priveste relatiile economice dintre cele doua tari.

Chiar daca Serbia este mai degraba o tara in care se investeste masiv in aceasta perioada (Emiratele Arabe Unite, China, Rusia si Germania fiind in topul investitorilor straini) sunt si companii sarbesti care au ales sa vina in Romania.

Printre cele mai importante companii cu capital sarbesc din Romania as enumera: NIS Gazprom Njet, Stada Hemofarm (comert si distributie de produse farmaceutice), Alsa Boutique (retail de haine), Poolimark Food (comertul si distributia de produse alimentare), Forma Ideale (industria mobilei), Banat Road (infranstructura), Vino Zupa Ro (industria alimentara) sau Air Serbia, cu birouri in Timisoara si Bucuresti”, mai spune Branko Brankovic.

Si cateva companii din Romania au sesisat potentialul economic al Serbiei si au ales sa investeasca in tara vecina. Este vorba, printre alte, despre La Fantana (furnizor de apa si cafea), Tender/Tabak (industria tutunului) sau fabrica TeraSteel, parte a grupului Teraplast, care a deschis o unitate de productie in localitatea Leskovac.

Cu ajutorul investitiilor straine, in ultimii 3-4 ani, Serbia a reusit sa reduca rata somajului de a 23%, la 11%. Iar acest procent s-ar putea micsora datorita nemtilor de la Volkswagen care au ales Serbia, in detrimentul Romaniei, Bulgariei, Turciei si Macedoniei, pentru construirea unei fabrici auto cu o capacitate anuala de 300.000 de automobile. Investitia, estimata la circa 1,4 miliarde de euro, ar crea peste 5.000 de locuri de munca.

Serbia nu va recunoaste vreodata Kosovo, cu riscul de a nu fi primita in UE

Potrivit diplomatului sarb, urmatorul pas in dezvoltarea Serbiei este aderarea la Uniunea Europeana. In acest sens, Serbia face toata demersurile pentru a deveni tara membra UE, iar Romania este una dintre tarile care a sustinut-o atat cu expertiza, cat si in problema independentei provinciei Kosovo.

“Nu avem suficiente cuvinte frumoase pentru a multumi Romaniei ca nu au recunoscut independenta provinciei Kosovo, un subiect foarte important pentru noi. Ne dorim foarte mult sa fim membru al Uniunii Europene, insa unele tari conditioneaza aderarea noastra de recunoasterea Republicii Kosovo. Serbia nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo, cu riscul de a nu intra in UE, pentru ca acolo este leaganul civilizatiei Serbiei”, a declarat, foarte ferm, diplomatul sarb.

Independenta fostei provincii sarbe a fost recunoscuta de 115 tari, dintre care 23 dintre cele 28 de state membre ale UE. Cele cinci state membre ale UE care pana in acest moment nu au recunoscut independenta Kosovo sunt Spania, Slovacia, Cipru, Grecia si Romania.

In 2015, Parlamentul European a adoptat o propunere de rezolutie privind procesul de integrare europeana a Kosovo, prin care incurajeaza cele cinci state membre, inclusiv Romania, care nu au recunoscut inca independenta fostei provincii sarbe, sa faca acest lucru pentru a facilita normalizarea relatiilor dintre Belgrad si Pristina.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri