Rusia nu pregăteşte atacuri asupra navelor civile de transport în Marea Neagră, a declarat joi ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, după ce Casa Albă a evocat posibilitatea unor astfel de atacuri, iar Ministerul rus al Apărării însuşi a transmis că va considera navele care se îndreaptă spre Ucraina drept potenţiale transporturi de încărcături militare, în urma retragerii Rusiei din acordul care asigura un coridor navigabil sigur pentru exporturile ucrainene de cereale, consemnează Reuters, preluat de Agerpres.

"Încercările de a atribui Rusiei pregătirea unor atacuri asupra unor nave civile sunt complet false", a scris ambasadorul Antonov pe contul de Telegram al ambasadei ruse. "Considerăm declaraţiile SUA drept o încercare de a disimula prin orice mijloace propriile lor activităţi distructive, menite de facto să saboteze implementarea acordurilor de la Istanbul interconectate", a adăugat ambasadorul rus. El a făcut astfel referire la înţelegerea care a permis exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur pe Marea Neagră, dar din care Rusia s-a retras luni acuzând că nu a fost respectată componenta ce prevedea înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a avertizat miercuri că odată cu "închiderea coridorului umanitar maritim, începând de la ora 21:00 GMT toate navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene în apele Mării Negre vor fi considerare potenţiale transportatoare de încărcături militare", iar "statele de pavilion ale navelor care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi considerate de Rusia implicate în Ucraina de partea regimului de la Kiev". În plus, ministerul rus a precizat că declară părţi din apele internaţionale de nord-vest şi sud-est ale Mării Negre ca fiind nesigure pentru navigaţie.

Comentând aceste anunţuri ale Moscovei, Casa Albă a estimat că Rusia şi-ar putea extinde acţiunile asupra infrastructurilor de transport şi stocare a cerealelor ucrainene prin atacuri care să vizeze de asemenea nave civile de transport în Marea Neagră.

În acest timp, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a anunţat într-un interviu acordat France Presse că Ucraina propune crearea unor patrule militare internaţionale în Marea Neagră, sub mandat ONU şi cu participarea unor ţări riverane Mării Negre, cum ar fi Bulgaria şi Turcia, state membre NATO, care să garanteze securitatea navelor ce exportă cereale ucrainene.

De asemenea, Kievul a transmis că ar putea la rândul său să considere orice navă ce se îndreaptă către porturile ruseşti sau porturile ucrainene ocupate de Rusia drept un potenţial transport de armament, cu toate riscurile ce decurg de aici, sugerând astfel posibilitatea de a considera astfel de nave ţinte militare.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri