Industria locala de private equity (fonduri de investitii cu capital de risc) se dezvolta puternic in ultimii sapte ani, fiind inca un sector tanar si cu un extrem de mare potential de crestere, fapt confirmat de prima conferinta anuala organizata ieri in Romania de principalele fonduri de investitii active in Europa de Sud-Est.
Investitiile in Romania ale fondurilor de private equity ar putea ajunge la 220 milioane euro in 2007, valoare dubla fata de anul trecut, a declarat presedintele Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA), Robert Luke, in cadrul unei conferinte care a reunit peste 100 de reprezentanti din industria de profil. “Din cate stiu eu, pana la finele anului vor fi incheiate cel putin doua tranzactii mari”, a completat Luke.

Potrivit lui Luke, care ocupa si functia de managing director al GED Capital Development, cele mai multe investitii vor fi realizate in companii din domeniul materialelor de constructii, retail si bunuri de consum si servicii de sanatate.

Cresterea acestei valori in 2007 a fost confirmata si de Javier Echarri, secretarul general al EVCA (Asociatia de Investitii Private si Capital de Risc din Europa). " Ma astept sa vedem cel putin valorile de anul trecut, insa se pot incheia multe tranzactii pana la sfarsitul anului", a spus Echarri.

Anul trecut, Romania a ocupat pozitia a patra in regiunea Europei Centrale si de Est din punct de vedere al investitiilor de capital de risc, dupa Cehia, cu 354,2 milioane de euro investiti anul trecut, Ungaria - 734 de milioane de euro, si Polonia - 303 milioane de euro, potrivit unui studiu intocmit de EVCA.

Cea mai mare pondere au avut-o institutiile guvernamentale (34,3%), urmate de banci, cu o cota de 19,4% din totalul investitiilor.

In 2005, in Romania au fost investiti circa 70 de milioane de euro, potrivit datelor EVCA.

Investitiile fondurilor de private equity in Romania au reprezentat, la nivelul anului trecut, 0,115% din Produsul Intern Brut, reprezentand jumatate din valoarea medie din Europa Centrala si de Est.

In Europa, cea mai mare pondere a investitiilor de capital de risc in PIB se inregistreaza in Suedia - 1,437%, iar pe plan regional in Bulgaria, cu 0,15%, Slovenia si Polonia, cu 0,13%, respectiv 0,118% din PIB.

"Pe termen scurt, pe piata locala vor activa doar fonduri de dimensiuni medii (mid-market). Gigantii de private equity vor mai astepta intrarea in Romania, deoarece nu exista companii care sa asigure dealuri uriase", a completat reprezentantul EVCA.

Private equity pour les connaisseurs

Inchiderea cu succes a unei tranzactii reprezinta un moment de varf pentru orice director de investitii al unui fond de private equity. Care sunt insa elementele cheie pentru finalizarea cu brio a unui ‘deal’?

Cristian Nacu, seful reprezentantei romanesti a firmei de private equity Enterprise Investors, crede ca o echipa buna de consultanti este decisiva in cadrul unei tranzactii. “Daca ai niste advisori foarte buni, atat avocati, cat si consultanti financiari, lucurile vor deveni mult mai simple”, spune Nacu, care a vandut recent reteaua de supermarketuri Artima retailerului francez Carrefour, pentru o suma de 55 mil. euro. Pe aceasta tranzactie, consultantul juridic al Enterprise Investors a fost Radu Taracila Padurari Retevoescu, iar cel financiar, Pricewaterhouse Coopers.

In opinia lui Horia Manda, managing partner in cadrul companiei de investitii Balkan Accession Management, cheia succesului unei tranzactiei consta intr-un management profesionist compus din oameni tineri. “Conducerea companiei este mult mai importanta decat consultantii”, enunta Manda.

Si managerul GED Capital, Robert Luke, are o perceptie apropiata de cea a lui Horia Manda, insa afirma ca si norocul are un rol important pentru succesul unei tranzactii.

Private equity-ul nu reduce numarul angajatilor

Firmele detinute de fonduri de investitii, care formeaza sectorul cunoscut sub denumirea "private equity", si-au majorat valoarea in 2006 intr-un ritm mai rapid decat cele listate datorita deciziilor administrative, a rapiditatii procesului de management si politica selectiva de achizitii, reiese dintr-un studiu publicat de Ernst & Young.

Studiul arata ca numarul angajatilor in aceste companii a ramas oarecum identic sau chiar a crescut in aproximativ 80% dintre cazurile analizate pe piata americana.

In Europa, numarul angajatilor companiilor detinute de fonduri private de investitii a crescut in medie cu 5% in cazul Marii Britanii, Germaniei si Frantei, fata de nivelul de 3% inregistrat in cazul companiilor publice.

Reducerea cheltuielilor a contribuit in proportie de 31% la nivelul de crestere inregistrat in Europa si de 23% in cazul Statelor Unite ale Americii
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri