In primul trimestru au fost scoase pe piata 73.500 tone, iar pentru trimestrul doi sunt prevazute alte 141.000 tone Producatorii, depozitarii si procesatorii de grau sunt revoltati de actiunea Administratiei Nationale a Rezervei de Stat de a scoate grau de la rezerva. "Nu era nevoie de mai mult grau pe piata pentru ca depozitele sunt pline cu productia de anul trecut", ne-a declarat Petre Grigore, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale Galati.

Producatorii se plang ca vor fi afectati de aceasta masura pentru ca vor aparea pe piata cantitati suplimentare de grau in conditiile in care nu au reusit sa vanda pana acum decat jumatate din graul recoltat in 2004. "Producatorii mari si cei mijlocii nu au putut vinde decat 50-60% din productia trecuta, iar multi dintre tarani au intreaga cantitate recoltata in depozite", spune Viorel Matei, presedintele Asociatiei Producatorilor de Cereale Timis. Piata graului poate fi bulversata de aceasta actiune, producatorii fiind cei mai afectati pentru ca pretul graului este foarte mic si fara aceasta "inundare" a pietei. In prezent, un kilogram de grau este vandut cu 2.800-3.200 lei.

"Pretul va scadea si mai mult pentru ca agentii economici preiau gratuit graul de la rezerva, fiind obligati sa depuna o garantie de 8% si sa restituie graul din noua recolta. In acest fel, este vorba despre un imprumut fara dobanzi", a spus Ion Scurteli, presedintele Asociatiei Patronale a Angrosistilor de Cereale. La randul sau, conducerea ANRS spune ca a decis scoaterea de grau pentru a reimprospata rezerva. Producatorii spun insa ca nu era nevoie de aceasta masura pentru ca graul aflat la rezerva este foarte bun, provenit din productia trecuta si importat acum doi ani din Ungaria. Potrivit programului stabilit de Guvern anul trecut, in primul trimestru al acestui an, trebuia scoasa de la rezerva o cantitate de 73.500 tone, iar in trimestrul doi - 141.000 tone. Din cantitatea prevazuta pentru trimestrul doi s-a contractat pana acum 30%. "Cantitatea este foarte mare, asigurand consumul intern pe o luna", ne-a precizat Aurel Popescu, presedintele Rompan.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri