Transelectrica si Consortiul format din firmele ABB Utilities GmbH (Germania), Areva Energietechnik GmbH (Germania) si ABB (Romania) au inaugurat vineri statia retehnologizata de 400/220/110 kV Sibiu Sud, investitie care s-a ridicat la circa 35 mil. euro, au spus reprezentantii companiei.
"Proiectul de retehnologizare a statiei de 400/220/110 kV Sibiu Sud a fost lansat in anul 2004 si este cel de al 11-lea proiect de investitii initiat si finalizat de Transelectrica. Statia Sibiu Sud reprezinta un nod important in cadrul Sistemului Electoenergetic National (SEN), asigurand conexiunile si tranzitul de putere din zonele excedentare ale sistemului electroenergetic romanesc catre zonele deficitare ale Transilvaniei prin tronsonul de retele electrice de transport de 400 kV care leaga Oltenia de zona centrala si de nord a Transilvaniei (prin liniile de 400 kV Ţantareni-Sibiu Sud-Iernut-Gadalin) si tronsonul de retele de 400 kV care leaga zonele de vest si de est ale Transilvaniei (liniile Arad - Mintia-Sibiu Sud - Brasov).

De asemenea, statia permite alimentarea zonelor de sud ale Transilvaniei si evacuarea in sistemul energetic romanesc a puterii produse in centrala hidroelectrica Lotru", au anuntat reprezentantii Transelectrica.

Retehnologizarea statiei a fost realizata printr-un proiect „la cheie”, ca de altfel toate statiile electrice puse in functiune de Transelectrica pana acum. Valoarea investitiei este de circa 35 milioane de euro, iar finantarea a fost asigurata prin credit extern (55 %) contractat cu Banca Germana KfW si din surse proprii Transelectrica (45%), potrivit comunicatului.

Retehnologizarea statiei de 400/220/110 kV Sibiu Sud a constat din inlocuirea vechilor echipamente primare si secundare existente in statie din anii ’70 cu echipamente performante de ultima generatie. Aceasta a condus la reducerea costurilor de exploatare si a costurilor de transport.

„Realizarea si punerea in functiune a noilor instalatii de protectie –control impreuna cu lucrarile de retehnologizare a instalatiilor primare au creat posibilitatea teleconducerii statiei de la centrele de dispecer centrale si teritoriale, conducand astfel la cresterea calitatii serviciului de transport al energiei electrice si la cresterea sigurantei in deservirea utilizatorilor retelei electrice de transport . De asemenea, au creat premisele in reducerea pe viitor a costurilor de mentenanta, prin monitorizarea si diagnoza de la distanta a tuturor echipamentelor”, a declarat directorul general al Transelectrica, Stelian Alexandru Gal, citat de NewsIn.

Lucrarile de retehnologizare s-au realizat in patru etape, incepand cu anul 2005 si pe tot parcursul lucrarilor statia a ramas in functiune.

“Finalizarea acestui proiect important din Sibiu aduce Romania mai aproape de standardele occidentale”, a afirmat directorul general al ABB Romania, Peter Simon.

Statia a fost realizata pe amplasamentul celei existente si echipamentele provin de la fabrici din Germania, potrivit unui comunicat al ABB emis astazi.

Transelectrica este transportatorul national de electricitate.

ABB realizeaza tehnologie pentru energie electrica si automatizari care permit clientilor din domeniul utilitatilor si industriei sa isi imbunatateasca performantele, diminuand impactul asupra mediului inconjurator. Grupul ABB are in jur de 110.000 angajati in peste 100 tari.

Compania Areva Energietechnik GmbH este specializata in furnizarea de energie, de la centrale eoliene la alimentarile retelelor publice. Potrivit datelor companiei, aceasta furnizeaza echipament tehnic electric pentru centralele eoliene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri