Peste 2.000 de angajati ai producatorului de ingrasaminte Oltchim SA au subscris actiuni la o majorare de capital a firmei Oltchim MBO, infiintata de conducere in iulie cu scopul anuntat de a "raspunde nevoii urgente de finantare si dezvoltare a combinatului", arata Oltchim.
Astfel, in mai putin de o saptamana de la deschiderea subscrierii, varsamintele la capitalul social al Oltchim MBO au crescut de la 100.000 lei la 210.000 lei, potrivit companiei.

"Numarul mare de angajati care au subscris in mai putin de o saptamana confirma interesul salariatilor de a participa, prin intermediul Oltchim MBO, la privatizarea combinatului, devenind astfel, in mod indirect, si actionari ai Oltchim SA", a declarat presedintele Oltchim SA si al Oltchim MBO, Constantin Roibu, citat NewsIn.

Majorarea capitalului social al Oltchim se realizeaza printr-o emisiune preferentiala de 719.000 actiuni, cu o valoare nominala de 100 lei. Valoarea minima a subscrierii este de 400 lei, iar procesul de subscriere se adreseaza exclusiv actionarilor existenti ai Oltchim MBO SA si salariatilor Oltchim SA. Data limita a subscrierilor este 25 octombrie 2008.

Oltchim MBO a fost infiintata pe 8 iulie 2008, la initiativa managementului Oltchim SA, care sustine ca noua companie are ca scop dezvoltarea combinatului, "in principal prin atragerea de finantari si, implicit, securizarea surselor de materii prime de baza".

"In acest moment, Oltchim MBO discuta cu mai multe banci si fonduri de investitii pentru a gasi o modalitate de finantare si atragere de resurse suplimentare pentru combinat", informeaza compania.

Infiintarea Oltchim MBO are loc in contextul in care conducerea Oltchim este in conflict cu al doilea actionar ca importanta al companiei, grupul german PCC (Petro Carbo Chem) SE, care l-a acuzat pe directorul general al combinatului, Constantin Roibu, de prezentarea unei strategii de dezvoltare bazata pe date eronate si de lipsa de transparenta.

PCC, care detine 12,9% din actiunile Oltchim, insista pentru privatizarea combinatului, de care este interesata compania azera de petrol si gaze SOCAR.

In mai, premierul Calin Popescu Tariceanu declarase, la Ramnicu Valcea, ca ar dori ca Oltchim sa fie privatizata cu un investitor roman si ca nu vrea investitori strategici, ci o societate puternica romaneasca, care sa atraga eventual si investitori straini. Declaratia primului ministru fusese calificata de PCC, la acea data, drept una care tine de politica si de campania electorala.

Oltchim SA are un capital social de 32,36 milioane lei, divizat in 323,6 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. In structura actionariatului Oltchim, AVAS detine 53,26% din capital, grupul german PCC SE controleaza 12,9%, iar SIF Oltenia are o participatie de 6,8%.

Titlurile Oltchim se tranzactioneaza la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul OLT.
Compania are o valoare de piata de 186,1 milioane lei (52,3 milioane euro), potrivit cotatiei de 0,575 lei/actiune, stabilita in sedinta din 28 august.

Oltchim a inregistrat pierderi de 37,2 milioane lei (circa 10 milioane euro) in primul semestru al acestui an, fata de profitul de 9,6 milioane lei din perioada similara din 2007, pe fondul deteriorarii contului financiar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri