Presedintele Consiliului de Administratie al societatii Azomures, Fuat Kalgay, a declarat ca in momentul privatizarii nu a stiut ca in pachetul de actiuni intra si iazul cu deseuri chimice, amplasat pe o suprafata de 32 de hectare, potrivit NewsIn.
"La privatizarea societatii, cumparatorul cumpara actiuni, nu active, iar acele actiuni au fost date libere de orice sarcini, de orice obligatii. Ca in spatele actiunilor stau niste active pe care le vezi dupa aceea, asta e altceva. Nu am preluat nicun activ, noi am cumparat actiuni”, a spus Kalgay.

Oficialul companiei a precizat ca exista negocieri cu Primaria Tg Mures, care doreste sa preia batalul.

”Este un pachet de transfer care are in vedere si o suma cash pentru tehnologii si pentru o parte din activitatile care vor fi realizate. In primul rand, ca acolo trebuie o serie de lucrari pentru ecologizarea iazului-batal. Noi am avut discutii si cu firme private pe acest subiect. Municipalitatea are, probabil, o solutie ce sa faca cu acest teren si vorbim intr-adevar si cu dansii. In ce priveste iazul batal responsabilitatea este a noastra, pana cand daca cineva va accepta sa faca un tansfer. Dar, in urma cu 10 ani, cand am cumparat actiunile Azomures de la Guvernul Romaniei, am primit un document curat, liber de orice sarcini, ca in afara de cele descrise in acele volume ale contractului, societatea nu are nicio alta obligatie. Intr-un fel a fost un transfer nu prea corect, nu prea transparent, dar noi ne asumam aceasta responsabilitate”, a mai afirmat Kalgay.

Iazul batal de la Azomures este considerat de catre specialistii de mediu o adevarata bomba ecologica. Recent, ministrul Mediului, Korodi Attila, declara la Tg Mures ca ecologizarea acestor bataluri revine companiilor care le detin si ca trecerea acestora la primarii ar fi o greseala.

„Eu nu recomand preluarea pentru ca aici vorbim de poluari istorice provocate de anumite companii si ei au si responsabilitati. Compania respectiva, pentru ca are batal, trebuie sa isi rezolve problema si pe batal. Daca preia Primaria, scapam compania de responsabilitati si poate primaria gaseste candva ceva fonduri. Dar de unde? Sunt fonduri, dar sunt si pentru companii, nu doar pentru autoritati locale”, declara Korodi.

Fuat Kalgay a mai declarat ca Azomures are in pregatire doua proiecte de investitii in valoare totala de aproximativ 300 milioane de dolari. „Urmeaza sa se contruiasca o centrala proprie de curent electric, prin co-generare, cu o eficienta maxima si extrem de profitabila si sa modernizeze instalatiile de uree si amoniac, pentru reducerea consumului specific de gaze naturale, dar si pentru lansarea pe piata a noi produse”, a declarat Kalgay.

Cele doua proiecte vizeaza scaderea consumului de energie electrica a companiei si reducerea impactului cresterii pretului la gaze naturale, iar primul dintre acestea ar putea fi operational intr-un an si jumatate. Presedintele CA a mai declarat ca anul trecut compania a adoptat o pozitie curajoasa in momentul incheierii contractelor pentru principala materie prima, gazul metan.

„Acum avem toate cantitatile de gaz metan asigurate pentru anul in curs, insa vom vedea cum va fi afectata situatia Azomures dupa preconizatele majorari ale pretului gazului metan din luna octombrie”, a spus Kalgay. Acesta a adaugat ca Azomures a lucrat in profit in fiecare an dupa privatizare si ca este singura companie din industria chimica din tara care nu are datorii la stat. „In urma cu 10 ani, in momentul privatizarii, Azomures era o companie falimentara, productia era oprita, salariile erau mici, o parte a muncitorilor erau trimisi in somaj, iar datoriile la stat erau de 18 milioane de dolari. Datoriile au fost platite intr-un timp scurt si am realizat pana acum investitii de aproximativ 100 milioane de dolari, din care in jur de 36 de milioane in protectia mediului”, a aratat Fuat Kalgay.

El a adaugat ca pana acum tot profitul a fost reinvestit in modernizarea instalatiilor, motiv pentru care „conducerea companiei nu a fost prea generoasa in distribuirea de dividende”. „Dar acum, o parte din profitul pe 2007 va fi distribuit salariatilor”, a promis oficialul companiei. Directorul comercial al Azomures, Mihai Ogrean, a declarat ca profitul societatii inregistrat in 30 iunie 2008 a fost de 132 milioane de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri