Implementarea sistemului de gestionare a deseurilor la nivel national in Romania inseamna investitii de peste 3,8 miliarde de euro, suma ce atrage, potrivit expertului german dr. Hans-Peter Barkenthien, tot mai multe companii de specialitate din Germania, care doresc sa se impuna pe piata.
"Romania, cu o industrie in continua dezvoltare si cu o crestere economica de 6-8%, se afla in fata rezolvarii unei dificile sarcini: sa impace interesele economice cu protejarea mediului. Servicii de salubrizare exista, in mare parte, numai in orase, iar in mediul rural numai 10% dintre localitati beneficiaza de astfel de servicii", a atras atentia directorul Centrului international de dialog pentru mediu si dezvoltare (CIDMD) din Magdeburg, dr. Hans-Peter Barkenthien, potrivit portalului specializat in probleme ecologice Umweltruf.de, citat de NewsIn.

Potrivit expertilor germani, citati de Umweltruf si de Leipziger-Messe, pentru implementarea serviciillor de colectare si gestionare a deseurilor la nivel national investitiile pe care statul roman trebuie sa le faca se ridica la 3,8 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o oportunitate uriasa pentru companiile germane care exporta tehnologii de mediu.

Hans-Peter Barkenthien considera ca pentru o investitie de succes in Romania este nevoie de firme intermediare care sa puna in aplicare know-how-ul german. O solutie in acest sens o reprezinta targul pentru tehnologii de mediu TerraTec, organizat in perioada 27-29 ianuarie 2009 in Leipzig, unde partenerii "se pot aseza la aceeasi masa ca sa gaseasca solutii comune", scrie site-ul Leipziger-Messe.de.

Centrul International de Dialog pentru Mediu si Dezvoltare (CIDMD) din Magdeburg pe care il conduce Barkenthien are acelasi obiectiv, propunandu-si, inca din 2003, sa confrunte oferta germana de tehnologie de mediu si cererea de pe piata Europei de Est.

Potrivit informatiilor postate pe site-ul CIDMD, prin reteaua sa de parteneri din noile state membre UE din Europa Centrala si de Est, Centrul sprijina dezvoltarea infrastructurilor performante pentru servicii publice de apa, energie si gestionarea deseurilor, cat si pentru implementarea unor concepte orientate catre mediu in industrie.

"Vrem sa promovam un dialog care sa fie benefic pentru toate partile implicate. De aceea, la baza activitatilor noastre se afla input-ul din tarile care au nevoie de servicii de mediu. Oferim sprijin pentru dezvoltarea proiectelelor destinate conservarii mediului, suntem un bun centru de informare pentru partile interesate, usuram munca companiilor germane care sunt interesate sa se extinda pe pietele din Europa de Est", explica Barkentahien.

Romania va fi in 2009 vedeta de la TerraTec

CIDMD este partener al targului international TerraTec, iar Romania va fi "in centrul atentiei la acest eveniment", considera Barkenthien. La targul din Leipzig a fos invitat ministrul mediului din Romania, Attila Korodi.

"Cu 22 de milioane de locuitori, Romania este a doua cea mai mare tara UE din estul Europei. Tara a consemnat in ultimii ani un ritm accelerat de crestere economica. Pentru a gestiona cat mai eficient si responsabil consumul de energie, de resurse si ratele de productie tot mai mari, administratia din Romania trebuie sa aiba ca prioritate dezvoltarea si implementarea politicilor performante de mediu, elaborate in conformitate cu legislatia UE in vigoare", a atras atentia Barkenthien, intr-un interviu pentru Leipziger-Messe.

Acesta este, potrivit expertului, o sarcina extrem de dificila. "stiu ca pana in 2017 trebuie inchise 251 de statii de colectare a deseurilor, care nu corespund normelor europene si deschise, in paralel, tot atatea conforme standardelor. Pana in 2018 trebuie modernizate serviciile comunale de apa si canalizare. Statiile existente de purificare a apei trebuie si acestea modernizate si imbunatatite, plus ca trebuie deschise statii noi", a detaliat presedintele CIDMD.

Mai exact, in domeniul gestionarii deseurilor, trebuie deschise centre de colectare diferentiata, trebuie dezvoltate sisteme de selectare si de transport. De asemenea, trebuie deschise statii de compostare (descompunere organica a deseurilor) si de colectare a deseurilor electrice si electronice.

In ceea ce priveste modernizarea si dezvoltarea serviciilor de apa si canalizare, numai 52% dintre comunele din Romania dispun de aceste beneficii, a aratat Barkenthien. "Calitatea apei potabile este in continuare slaba. În 2007 a fost initiata innoirea a sistemului de canalizare in 1.200 de sate. Pentru 60 de proiecte majore s-au obtint bani din fondurile structurale europene", a notat acesta.

"Cautam parteneri care sa ofere solutii complete in toate aceste domenii. Primesc semnale puternice din Europa de Est ca este dorita tot mai mult prezenta companiilor germane pentru implementarea obiectivelor asumate", sustine Barkenthien.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri