Companiile care vor sa solicite etichetarea ecologica a produselor proprii sau a serviciilor pe care le presteaza trebuie sa achite echivalentul a 300 euro plus costurile de testare a acestora, a declarat, marti, reprezentantul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Luminita Lepsa.
"Tariful pentru analizarea dosarului in vederea obtinerii etichetei ecologice este echivalentul in lei a 300 euro, din care se pot face unele reduceri, insa cuantumul acestora nu poate depasi 50% din suma. De asemenea, costurile de testare a produselor ori serviciilor sunt suportate de solicitanti, insa, cum in unele cazuri acestea sunt foarte mari, exista un program de finantare in sistem rambursabil pe o perioada de trei ani", a explicat reprezentantul ANPM, citand un material realizat in cadrul Ministerului Mediului, potrivit NewsIn.

Reducerile pot fi de 25% pentru IMM-uri si prestatorii de servicii, precum si pentru primele trei firme care obtin eticheta ecologica pentru o anumita grupa sau de 30% pentru producatorii ale caror produse au mai fost etichetate pe criterii ISO 14.000 privind protectia mediului.

Pe pagina de internet a Ministerului Mediului sunt prezentate criteriile de acordare a etichetei ecologice - cunoscuta si sub denumirea de floarea europeana - pentru 25 de grupe de produse si servicii, printre care pentru aparate frigorifice, aspiratoare, televizoare, masini de spalat, computere, detergenti, hartie, incaltaminte, textile, servicii de cazare pentru turisti si servicii de camping.

Obtinerea etichetei ecologice nu este obligatorie, insa la nivelul Uniunii Europene sunt stabilite tinte, deocamdata voluntare, in ce priveste achizitiile publice ecologice si se doreste ca, odata cu dezvoltarea pietei de produse ecologice, sa fie impuse si tinte obligatorii.

In Romania, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a semnat saptamana trecuta un ordin prin care in 2009 se va derula un program de 1 milion lei, finantat in proportie de 85% din fonduri structurale, prin care 40 de achizitori publici sa fie instruiti cu privire la realizarea de achizitii publice verzi.

"Cofinantarea nationala va fi de 13%, iar Ministerul Mediului va contribui cu 2%. Cursurile ii vor viza de angajati din administratia publica, implicati in proiecte de achizitii", a declarat, pentru NewsIn, Anamaria Stroia, manager public in cadrul ministerului.

Tot in cadrul acestui program, ministerul intentioneaza sa realizeze un ghid pentru sesiuni de training si o retea a achizitorilor publici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri