Deputatii din Comisia de Industrii au respins Ordonanta de urgenta care prevedea privatizarea Oltchim, mentinand in vigoare actul normativ care stabileste majorarea capitalului social al societatii prin convertirea datoriilor catre stat in valoare de 135 milioane euro in actiuni.
Membrii Comisiei de Industrii a Camerei au votat in unanimitate pentru respingerea Ordonantei privind privatizarea Oltchim, in urma audierii directorului general al societatii, Constantin Roibu.

Roibu a declarat, in fata membrilor Comisiei, ca privatizarea societatii in acest moment de criza ar fi o greseala imensa si a pledat pentru majorarea capitalului social prin conversia datoriilor pe care le are la stat, in valoare de 135 milioane de euro, in actiuni. "Prin conversia datoriilor, societatea devine bancabila, iar in acest fel vom putea avea acces la credite. Daca nu se face majorarea de capital, singura solutie ar fi lichidarea societatii. Statul poate recupera cele 135 milioane euro in 2013, dupa ce va trece criza", a spus Roibu, citat de NewsIn.

Directorul Oltchim a subliniat ca nu exista in acest moment nicio strategie de privatizare. "Societatea trebuie sa-si converteasca datoriile in actiuni, sa devina bancabila si sa se privatizeze abia dupa ce isi realizeaza proiectul de retehnologizare. A privatiza o firma in timp de criza este o mare greseala, azi tot ce se vinde, se vinde pe nimic", a adaugat Roibu.

El a anuntat ca Oltchim intentioneaza sa preia o parte din societatea Arpechim, in care se vor investi aproximativ 200 milioane euro pentru retehnologizare. "Nu se poate functiona fara Arpechim. Stim ca in Arpechim problemele sunt foarte mari, insa de la ei vom prelua doar partea de petrochimie, nu si rafinaria. Cred ca, in maxim doi ani , Arpechim se va inchide complet. Estimam ca vom investi 200 milioane de euro in ea, pentru retehnologizarea instalatiei", a explicat directorul Oltchim.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei, Iulian Iancu, a anuntat ca forul va inainta o adresa catre SRI si SIE cu privire la plangerea facuta de directorul Oltchim la adresa actionarului minoritar al societatii, firma PCC, pe care a acuzat-o de demarare a unei campanii ample de denigrare a Oltchim si de sprijinire a unor competitori externi ai societatii. Roibu l-a acuzat pe directorul de dezvoltare al acestei firme, care detine 12,8% din actiunile Oltchim, ca este "fost lucrator in serviciul secret polonez" si a sustinut ca firma s-a opus planurilor de dezvoltare a Oltchim, ca a dat planul de retehnologizare al societatii unei firme rivale din Polonia si ca a lansat o campanie de presa negativa la adresa Oltchim. Presedintele Comisiei a solicitat reprezentantului AVAS sa inainteze o plangere poficiala privind concurenta neloiala.

Grupul german PCC SE, actionar minoritar al combinatului petro-chimic Oltchim, a solicitat, recent, in mod oficial o investigatie din partea Comisiei Europene in controversatul caz al conversiei datoriilor Oltchim SA in actiuni.

Societatea din Ramnicu-Valcea a solicitat recent garantia statului roman pentru contractarea unui imprumut, in plus fata de sprijinul constand in conversia datoriilor companiei catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in actiuni.

PCC SE a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa derulate la inceputul lunii martie, ca se opune categoric actiunii de conversie, contestand legalitatea acestui demers conform normelor legislatiei comunitare.

Ca urmare, in data de 6 martie 2009, PCC SE a trimis Comisiei Europene noi informatii cu privire la posibilul ajutor de stat pentru Oltchim S.A., inclusiv privind acordarea unor noi garantii de stat.

PCC este un grup de companii internationale constituit in jurul PCC SE si avand sediul la Duisburg (Germania). PCC are in jur de 8.200 angajati si activeaza in 18 tari, printre care SUA, China, Letonia, Finlanda, Polonia, Republica Ceha, Croatia, Slovacia, Slovenia, Bosnia-Hertegovina, Macedonia, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina si Romania. Activitatea Grupului PCC este structurata in trei mari divizii: Industrie chimica, Energie si Logistica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri