Aproximativ 600 din cei circa 2.000 de angajati ai combinatului Azomures vor fi trimisi din nou in somaj tehnic, in aceasta saptamana, a declarat Maria Dandarau, secretar general al CNSLR Fratia Mures, confederatie la care este afiliat Sindicatul „Alternativa 2002” din Azomures.
"Am avut o sedinta cu patronatul si ni s-a comunicat decizia luata, din cauza ca se lucreaza din nou pe stoc. Se va acorda 75% din salariu, dar inca nu stim perioada cat va dura somajul tehnic. Miercuri vor fi pichetate toate prefecturile din tara unde exista combinate chimice, iar peste cateva zile vom merge si noi la protestul organizat de fermieri in fata Guvernului”, a declarat Maria Dandarau, citata de NewsIn.

Azomures si-a mai intrerupt activitatea timp de doua luni, din decembrie pana in februarie, din cauza lipsei de comenzi atat pe piata interna, cat si externa.

In urma cu trei saptamani, Azomures anunta ca lucreaza pe stoc inca din luna februarie, de cand a reluat activitatea, iar conducerea societatii ia in calcul o noua oprire a productiei, in conditiile in care Guvernul nu acorda subventii agricultorilor pentru ingrasaminte chimice.

Conducerea Azomures a dat publicitatii atunci o scrisoare trimisa ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu in care ii reproseaza ca a indus in eroare compania atunci cand a promis subventii pentru ingrasaminte chimice, afirmand ca societatea nu si-ar fi reluat activitatea in februarie daca ar fi stiut ca promisiunile guvernului nu vor fi onorate.

"Mai mult ca sigur ca in aceste conditii activitatea de productie nu ar fi fost reluata, sau in niciun caz la capacitate, salvand astfel cheltuielile mari care s-a facut din luna februarie si pana in prezent pentru gaz, energie, electrica, servicii, salarii, doar ca sa crestem stocurile pe care nu avem acum siguranta ca le vom valorifica in timp si in conditii optime, astfel incat sa ne sustinem cheltuielile facute”, se arata in document.

Patronatul nu excludea posibilitatea ca activitatea sa fie din nou oprita. “Singura decizie ce poate fi luata este de oprire a activitatii societatii, decizie cu consecinte extrem de grave atat in plan imediat cat si pe termen lung si care va afecta toate categoriile de personal”, afirma conducerea Azomures.

Potrivit sindicalistilor, in luna ianuarie, ministerele Economiei si Agriculturii au promis sindicatelor si patronatelor din industria chimica ca vor emite o ordonanta de urgenta privind subventionarea fermierilor cu 400 de lei pe hectar strict pentru ingrasaminte chimice. In baza acestei promisiuni, inclusa si in planul anticriza al Guvernului, Azomures si-a reluat activitatea in 2 februarie, dupa doua luni de intrerupere. Ulterior, cele doua ministere au anuntat ca nu pot da aceasta OUG deoarece a primit aviz negative din partea Comisiei Europene.

Azomures a obtinut anul trecut un profit net de 50,57 milioane lei (13,7 milioane euro), in scadere cu 9% fata de cel din 2007, pe fondul cresterii cheltuielilor cu 49%. Afacerile companiei au crescut anul trecut cu 39,4% fata de 2007, la 1,14 miliarde lei (310,9 milioane euro).

Azomures, cel mai mare producator de ingrasaminte din tara, are un capital social de 52,6 milioane lei, divizat 526 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul majoritar al companiei este Transworld Fertilizers Holding Luxemburg, cu 55,97%. Azomures Holdings LLC detine 19,05% din totalul actiunilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri