Petrom a confirmat tinta sa pentru profitul net din 2009, in contextul in care directorul executiv spune ca situatia economica negativa va afecta castigurile din partea a doua a anului, dupa rezultatele peste asteptari din trimestrul intai, relateaza Reuters.
Petrom, al carei actionar majoritar este compania austriaca OMV, are o tinta de profit net de 1,1 miliarde lei (356 milioane dolari) pentru 2009, dupa ce in perioada ianuarie-martie a inregistrat un castig de 500 milioane lei.

Directorul executiv al Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat joi ca perspectivele privind castigurile din trimestrele urmatoare s-au deteriorat, din cauza posibiliattii de scadere a cererii de pe piata interna, potrivit NewsIn.

"Va fi mai rau inainte ca situatia sa se imbunatateasca. Va fi mai rau in a doua parte a acestui an, iar evolutia din 2010 va depinde de reactia la criza a guvernului si a pietei", a declarat Gheorghe, in cadrul unui interviu acordat Reuters.

"In prima parte a anului nu am asistat la o scadere a consumului privat, dar in conditiile in care companiile continua sa se restructureze, impactul asupra consumului va fi mai mare. Nu schimbam estimarile noastre pentru profitul net", a mai declarat seful Petrom.

Mariana Gheorghe a spus ca bugetul Petrom pentru 2009 este construit pe baza estimarilor Fondului Monetar International (FMI) ca economia va scadea cu 4% anul acesta si pe baza asteptarilor Petrom privind un pret al petrolului cuprins intre 40 si 60 dolari/baril.

Pentru restul anului, Petrom intentioneaza sa cheltuie cele 4,7 miliarde lei alocate pentru investitii, mai ales pentru explorarea si dezvoltarea unor campuri principale de petrol si gaze naturale.

Programul de finantare pentru 2009 a fost incheiat deja, a mai spus Gheorghe. In ultimele cateva luni, Petrom a contractat credite de circa 700 milioane euro de la institutii internationale de finantare si nu a conturat planuri viitoare.

"Am terminat mai mult sau mai putin programul de finantare", a spus Gheorghe, adaugand ca alte acorduri de finantare depind de ameliorarea lichiditatilor Petrom.

Petrom vrea, de asemenea, sa vanda activele petrochimice de la rafinaria Arpechim, chestiune in care poarta discutii avansate cu Oltchim.

Grupul intentioneaza, de asemenea, sa vanda si alte afaceri, cum ar fi Petrom Distributie Gaze si Doljchim, dar nu a gasit inca un cumparator.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri