"Chiar daca in primul trimestru am reusit o crestere de 22% a cifrei de afaceri, peste media din piata, suntem constienti ca fara fuziuni si achizitii nu ne puteam atinge obiectivul pe termen mediu si lung, acela de a fi intre primii 10 distribuitori din Romania", a declarat, pentru Wall-Street, Robert Peloiu, director general Farmaceutica Remedia.
Pentru a atinge acest obiectiv, compania cu sediul la Deva a inceput deja discutiile pentru fuziunea cu Dornafarm Suceava. “In zona Moldovei nu eram reprezentati deloc si de aceea am ales o companie din acea zona, pentru ca ne dorim o acoperire nationala in urmatorii ani”, a mai spus seful Farmaceutica Remedia.

Dupa ce adunarea actionarilor din ambele companii si-a dat acordul pentru aceasta fuziune, urmeaza un proces de audit in care se va face o evaluare a celor doua companii care urmeaza sa fuzioneze. “Dupa ce va fi stabilita valoarea fiecarei companii vom vedea in ce conditii si daca va avea loc aceasta fuziune. Oricum, vom mai purta discutii si cu alte companii din zona Moldovei”, a adaugat Peloiu referitor la acest eventual deal.

Chiar daca crede ca in acest moment este foarte greu sa iei o decizie de orice fel, oficialul Remedia recunoaste ca este si o perioada in care oportunitatile sunt mult mai numeroase.

“Anul acesta avem in plan achizitionarea a cel putin cinci farmacii, insa, daca ni se va oferi un pret bun si o locatie corespunzatoare, putem sa marim acest numar. Daca in trecut licenta pentru o farmacie costa 200.000-300.000 lei, acum pretul a scazut pana la 50.000”, spune reprezentantul companiei farmaceutice.

Pe langa achizitia noilor unitati, Farmaceutica Remedia va folosi cei 3,8 milioane lei stabiliti pentru bugetul de venituri si cheltuieli pentru modernizarea farmaciilor deja existente, dar si pentru achizitionarea de autoturisme pentru imbunatatirea serviciilor.

Farmaceutica Remedia detine in prezent 50 de farmacii, majoritatea in Hunedoara, Alba si Sibiu. “In present, avem doar o farmacie in Bucuresti, insa avem cateva oferte foarte bune acum. In urmatorii ani, vrem sa avem farmacii in jurul celor opt depozite pe care le avem in majoritatea zonelor tarii”, spune Peloiu.

Farmaceutica Remedia (RMAH) a obtinut un profit net de 1,25 milioane lei (293.000 euro), in primele trei luni ale acestui an. “Pentru intreg anul 2009, estimam un profit net de pana la 2 milioane lei care va fi folosit pentru acoperirea pierderilor raportate in 2008 (n.r. 3 milioane lei)”, mai sustine seful Farmaceutica Remedia, care adauga ca este putin probabil sa fie oferite dividende din profitul obtinut anul acesta.

Tot in primul trimestru al anului compania farmaceutica a raportat o cifra de afaceri 37,25 milioane lei (8,73 milioane euro), in crestere cu 22% fata de perioada similara a anului trecut. “Pentru tot anul 2009 preconizam afaceri de 157,5 milioane lei, ceea ce inseamna o crestere de 17% comparativ cu 2008”, mai afirma Peloiu.

In prezent, 2/3 din cifra de afaceri a companiei o reprezinta segmentul de distributie, retailul contribuind cu circa 30% la veniturile Farmaceutica Remedia. “In primul trimestru, marja de profit pe retail a fost de 5,21%, insa retailul reprezinta o sursa importanta de cash flow”, considera reprezentantul Farmaceutica Remedia.

Compania farmaceutica are in prezent 380 de angajati, numar care va creste odata cu deschiderea noilor locatii.

In prezent, compania are un capital social de 9,85 milioane lei, divizat in 98,5 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei.

Actionarul majoritar este Valentin-Norbert Tarus, presedintele Consiliului de Administratie a companiei, cu o detinere de 71,05%, in timp ce fondul de investitii Artio Global Management LLC (fostul Julius Baer) are o participatie mai mica de 5% din capitalul social, potrivit ultimelor raportari.

Farmaceutica Remedia este a patra companie din sectorul pharma de la Bursa de Valori Bucuresti, pe langa Zentiva (SCD), Antibiotice Iasi (ATB) si Biofarm (BIO).

Principalii jucatori de pe piata de distributie locala sunt Mediplus, Fildas Farmexim, Farmexpert si Relad.

Wall-Street, cel mai citit cotidian online de business, organizeaza, alaturi de Nexia International, conferinta M&A Outlook 2009, cel mai important eveniment dedicat industriei de M&A din prima jumatate a anului 2009.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri