Oamenii de afaceri critica Guvernul si spun ca scaderea de 7,6% a Produsului Intern Brut (PIB) este consecinta fireasca a lipsei de implicare a autoritatilor in redresarea economiei nationale.
“Scaderea economica din primul semestru este rezultatul a ceea ce a facut Guvernul pentru a sprijini mediul de afaceri, cat si a ceea ce au putut intreprinde oamenii de afaceri pe cont propriu. Este evident ca mediul de afaceri, cu toata stradania de care a dat dovada, nu poate face mai mult pentru economie”, spune Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Potrivit lui Parvan, Executivul nu a intreprins demersurile necesare pentru crearea unui parteneriat public-privat real, fapt ce ar fi dus la stimularea investitiilor interne, si nici nu a incurajat stimularea pietei fortei de munca.

“De asemenea, in ciuda tuturor declaratiilor bancilor, de la inceputul anului si pana in prezent, creditarea sufera foarte puternic. Mai mult, Guvernul a anuntat la inceputul anului ca aloca noua miliarde de euro pentru investitii. Suma a fost modificata ulterior la noua miliarde de euro, iar pana acum a cheltuit doua, chiar daca nu se stie pe ce s-au dus banii. Este greu de crezut ca pana la sfarsitul anului vor fi investite sapte miliarde de euro”, mentioneaza Parvan.

Sansa economiei pentru o revenire pe plus cat mai repede o reprezinta fondurile structurale alocate Romaniei pana in 2013, investitiile straine, banii trimisi in tara de romanii care muncesc in strainate si imprumutul Fondului Monetar International (FMI), mai spune Parvan.

Reprezentantii FMI au declarat recent ca economia romaneasca se va contracta la 8-8,5% in 2009, fiind asteptata o revenire in a doua parte a anului 2010, cand PIB-ul ar putea sa se majoreze cu 0,5-1%.

“Exista sanse ca economia romaneasca sa-si revina in 2010, dar la fel de mari sunt sansele ca sa castig la loto. Personal, cred ca vom avea o scadere economica de 10% in 2010 ”, afirma Eduard Macarescu, directorul comercial al Lasselsberger Romania, cel mai mare producator de placi ceramice de pe piata locala.

Pe de alta parte, Christian Morath, directorul general companiei, spune ca sunt sanse ca economia locala sa cunoasca o usoara crestere in 2010. “Este posibil ca in 2010 economia sa revina pe plus, pentru ca vor reaparea investitorii, care acum asteapta ca preturile sa scada cat mai mult”, apreciaza Morath.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri