Piata serviciilor de paza si securitate, estimata la 550-700 de milioane de euro in 2008, va inregistra, cel mai probabil, o stagnare in acest an, chiar daca unii jucatori sunt de parere ca domeniul ar putea creste cu pana la 30%.
“S-ar putea ca in cifra absoluta, valoarea pietei serviciilor de paza si securitate sa nu inregistreze o crestere anul acesta fata de 2008, din cauza ca multe firme au fost nevoite sa-si reduca personalul, pe fondul crizei financiare. Este posibil totusi ca, in particular, anumite firme sa realizeze afaceri mai mari in 2009, comparativ cu anul trecut”, spune Ion Popescu, presedintele Patronatului Societatilor de Securitate din Romania (PSS).

La inceputul lunii mai, Popescu declara, pentru Wall-Street, ca piata va inregistra o crestere de 2-5% in 2009, de la valoarea de circa doua miliarde de lei ( 543 mil. euro) consemnatata anul trecut. In 2008, valoarea pietei serviciilor de paza si securitate a crescut cu peste 17% fata de 2007.

Grupul de firme Bidepa, cu afaceri de 9,8 milioane de euro in 2008, este unul din jucatorii de pe piata de profil care a operat reduceri de personal in acest an. “In prezent, avem in jur de 3.200 de angajati, iar de la inceputul anului am renuntat la circa 400 de salariati. Cred ca este exclusa o crestere a pietei in acest an, din cauza situatiei economice care a dus la scaderea contractelor”, afirma Pavel Constantinescu, presedintele Bidepa si vicepresedintele in cadrul PSS.

Pentru 2009, Constantinescu mizeaza pe mentinerea afacerilor la nivelul anului trecut.

Pe de alta parte, reprezentantii G4S Romania, filiala locala a celui mai mare grup de securitate din lume, considera ca piata de securitate va creste cu pana la 30% in 2009.

“Per total, 2009 este un an cu doua trenduri majore. In primul, este vorba de o reducere a costurilor care inseamna presiunea clientilor pentru reducerea tarifelor, revizuirile serviilor de securitate in sensul alegerii solutiei optime, precum si de externalizarea serviciilor. Un al doilea trend este acela al cresterii constientizarii nevoii de securitate si implicit a cererii de servicii de securitate. Cresterea infractionalitatii este ceea ce determina atat persoanele fizice, cat si juridice sa solicite servicii de securitate si acest lucru se va amplifica spre sfarsitul anului”, spune Alice Tirsea, director general G4S Romania.

Grupul danez a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 383 milioane de lei (104 mil. euro) pe piata locala, in crestere cu circa 70% fata de 2007, si estimeaza pentru anul acesta o crestere de 30% a businessului, pana la 498 milioane de lei (117,5 mil. euro).

In Romania exista circa 1.100 de firme de securitate, 90 dintre acestea fiind afiliate la PSS. De asemenea, 75% dintre firme au sub 50 de angajati, in vreme ce marile firme ajung la peste 3.000 de angajati.

La nivelul anului 2007, piata serviciilor de paza si securitate din Romania numara peste 100.000 de angajati la nivel national.

Principalii jucatori din piata locala sunt G4S Security Services (Danemarca), BGS (Romania), Securitas Security Services (Suedia) sau Rosegur (Spania).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri