Ministerul Economie a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca intentioneaza sa relanseze productia la Avioane Craiova prin oferirea pachetului de actiuni detinut potentialilor investitori sau prin atragerea de investitii in industria de aparate de zbor.
"Ministerul Economiei, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), anunta intentia de a relansa activitatea Societatii Comerciale Avioane Craiova SA (...) atat prin oferirea catre potentialii investitori a posibilitatii de a achizitiona pachetul de actiuni detinut de Ministerul Economiei la aceasta societate, cat si prin atragerea de investitii in industria de aparate de zbor prin orice modalitate prevazuta de lege", se arata in comunicatul ministerului.
Potrivit ME, printre avantajele oferite de societate pentru potentialii investitori se numara capacitatea mare de productie, procese tehnologice in care se pot realiza produse de complexitate ridicata, precum si personalul calificat, relateaza NewsIn.
De asemenea, Avioane dispune de acces rapid la aeroportul din Craiova (situat la 1 km) cu pista de legatura proprietate a societatii, centru de incercari de zbor aflat in incinta societatii si autorizatii de functionare din partea autoritatilor de control aeromilitare si civile romanesti.
"In scopul formarii unei opinii generale asupra Societatii Comerciale Avioane Craiova SA, potentialii investitori pot sa efectueze o vizita tehnica la sediul societatii, cu semnarea in prealabil a unui angajament de confidentialitate la sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, fara achitarea unei taxe", se mai spune ]n comunicatul transmis de minister..
In data de 14 martie Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ca mandatul pentru continuarea privatizarii Aviuonae Craiova a expirat.
"AVAS s-a aflat in situatia de a nu mai avea temeiul legal necesar continuarii negocierilor cu ofertantul Alenia Aeronautica SpA, singurul ramas in cursa negocierilor pentru privatizare. Astfel, la solicitarea OPSPI, aflat in subordinea Ministerului Economiei, AVAS a transferat documentatia de privatizare a societatii catre aceasta institutie inca din 8 septembrie a.c. Conform reglementarilor in vigoare, OPSPI este singura abilitata sa continue activitatea de administrare si privatizare a SC Avioane Craiova SA", a anuntat la acea data AVAS.
Pe data de 31 iulie 2009, valabilitatea ofertei de privatizare pentru SC Avioane Craiova SA a expirat, fara ca AVAS si Alenia Aeronautica sa ajunga la o intelegere pentru finalizarea tranzactiei.
Din analiza ofertei finale imbunatatite si irevocabile, Comisia de negociere a constatat ca solicitarile cuprinse in aceasta exced cadrul legal in vigoare in materia privatizarii, precum si prevederile Dosarului de prezentare, astfel incat a fost intocmit un Memorandum care a fost supus analizei si aprobarii Guvernului Romaniei. Acest Memorandum propunea emiterea unei legi speciale pentru finalizarea privatizarii Avioane Craiova in conditiile ofertei depuse de Alenia Aeronautica SpA.
Guvernul Romaniei a respins Memorandumul prezentat pe motiv ca exista deja un cadru legislativ in vigoare in materia privatizarii care trebuie respectat, fapt care a pus AVAS in imposibilitatea de a avea temeiul legal pentru a mai prelungi valabilitatea ofertei de vanzare.
Unele dintre solicitarile cuprinse in oferta finala imbunatatita si irevocabila depusa de Alenia Aeronautica exced cadrul legal, referindu-se la anularea datoriilor istorice ale statului roman si preluarea de catre stat a cheltuielilor de disponibilizare a salariatilor. O posibila anulare a datoriilor istorice ale statului roman si preluarea de catre stat a cheltuielilor de disponibilizare a salariatilor trebuie anuntata tuturor potentialilor ofertanti, prin Dosarul de prezentare, iar AVAS trebuia sa obtina, in urma unei notificari, avizul favorabil al CE.
Activitatea Avioane Craiova consta in realizarea de produse sau ansamble, precum si prestari de servicii, in special pentru industria aviatica militara si civila. Gama de produse si servicii asimilate in fabricatie cuprinde constructia de avioane tip IAR 99, revizii si reparatii de avioane militare si civile, realizarea de produse avionabile, confectii avioane de colectie, confectionarea componentelor metalice, elemente de structura, specifice pentru industria pe orizontala.
Societatea este unic producator de aeronave de tip militar din Romania si are 380 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri