Outsourcing-ul, leasing-ul de personal, subcontractarea sau disponibilizarile de personal reprezinta cele mai eficiente metode de scadere a costurilor cu personalul, adoptate de companiile romanesti, potrivit lui Catalin Micu, senior associate al casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu.
In schimb, alegerea de a reduce nivelul salarial, nediscriminat, pentru toti angajatii, reprezinta o strategie dificil de aplicat. Conform legii, pentru a implementa un procedeu de micsorare salariala procentuala, angajatii trebuie sa isi dea acordul pentru modificarea valorica a salariului fix. „Chiar daca scaderea salariala se realizeaza prin anexarea unui document la contractul individual de munca, angajatul trebuie sa isi dea acordul in scris cu privire la aceasta decizie”, afirma Micu.

De asemenea, declararea somajului tehnic sau a concediului fara plata se face in baza acordului, respectiv a cererii salariatului, explica Micu. „Am intalnit un caz in care un angajat s-a opus intrarii in somaj tehnic si a reclamat compania. In cadrul procesului s-a demonstrat insa ca toti ceilalti angajati isi dadusera acordul pentru a intra in somaj tehnic”, a mentionat Micu.

In cazul in care reducerea costurilor de personal se realizeaza prin disponibilizari rezultate in urma fuzionarii unor departamente, managerii trebuie sa analizeze atent trei indici: timpul dedicat de angajat indeplinirii sarcinilor de serviciu, numarul de sarcini implementate cu succes si pozitionarea strategica a departamentului din care face parte respectivul angajat. Daca productivitatea per angajat atinge cote satisfacatoare, iar posibilitatea fuziunii in departamente nu aduce scaderi semnificative de costuri, compania se poate orienta catre solutia somajului tehnic, mai precizeaza avocatul.

Insa, daca organizatia doreste mentinerea unei linii de business sau a unui departament, dar nu isi permite costuri suplimentare ale personalului, outsourcing-ul, subcontractarea sau leasing-ul de personal pot constitui alternative viabile.

Prin externalizarea activitatii departamentale sau a subcontractarii compania scapa astfel de taxele, impozitele si costurile salariale platite administratorilor de personal si angajatilor.

Codul Muncii stipuleaza ca angajatul in leasing este, de fapt, un angajat cu carte de munca pe statele unui agent de munca temporara - o companie care inchiriaza forta de munca. Practic, companiile care ofera aceste servicii sunt cele care imprumuta contra cost personalul pe o perioada determinata de timp.

Desi la prima vedere pare un serviciu mai scump, o analiza economica a costurilor pentru o activitate similara efectuata prin forte proprii in comparatie cu externalizarea acestui serviciu indica leasingul de personal ca fiind o alternativa eficienta. Societatea nu inregistreaza costuri suplimentare cu personalul dedicate recrutarii, anunturilor mass-media, evaluarii personalului. De asemenea, companiile sunt scutite de costurile inregistrarii si colectarii documentelor la angajare si incheierea relatiilor de munca, calcul salarial, plata salariilor si a taxelor lunare, potrivit Cristinei Radulescu, country manager Adecco Romania






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri