Dragos Damian, unul dintre cei mai mobili manageri din farma romaneasca, se intoarce in fruntea Terapia Ranbaxy, companie pe care a mai condus-o intre 2006 si 2008. Acesta este cel de-al patrulea mandat al sau in ultimii trei ani.
Potrivit surselor Wall-Street, Dragos Damian (foto) va reveni ca director general al producatorului clujean Terapia, companie preluata in 2006 de catre indienii de la Ranbaxy Laboratories. Damian a renuntat la mijlocul lui octombrie la functia de director general in cadrul Actavis, dupa numai trei luni de la venirea in cadrul diviziei locale a companiei islandeze.

Miscarea indienilor de la Terapia Ranbaxy se explica in contextul ascensiunii Zentiva, principalul sau competitor, odata cu preluarea de catre francezii de la Sanofi-Aventis. Prin cumularea afacerilor celor doua companii, grupul Sanofi-Aventis, din care face acum parte si Zentiva, devine cel mai mare jucator de pe piata farmaceutica locala.

In ultimii ani, Zentiva si Ranbaxy au concurat umar la umar in top 10 cele mai mari companii farmaceutice, avand vanzari si cote de piata apropiate ca valoare. Odata cu integrarea in cadrul Sanofi-Aventis insa, Zentiva lasa il lasa in urma pe principalul sau competitor, Terapia. Experienta lui Dragos Damian in fruntea Terapia, in perioada de integrare in cadrul grupului Ranbaxy, dar si mandatul de un an si jumatate ca sef la compania concurenta Zentiva ar putea ajuta producatorul clujean sa recupereze din terenul pierdut, sustin specialistii in domeniu.

Dragos Damian si-a inceput cariera ca simplu reprezentant medical in Romania al companiei farmaceutice elvetiene Roche. Pana sa ajunga in fotoliul cel mai inalt de la Terapia Ranbaxy, Damian a mai lucrat si pentru grupul italian Menarini-Berlin Chemie ca director de reprezentanta, iar mai apoi s-a alaturat echipei care a pregatit vanzarea producatorului clujean Terapia catre Ranbaxy .

Tranzactia, prin care Ranbaxy a preluat Terapia pentru 270 de milioane de euro, a consemnat si plecarea de la conducere a expatului Stephen Stead. Britanicul Stead a fost inlocuit, printr-un mandat interimar, de Peter Burema, care a renuntat la functie odata cu numirea lui Dragos Damian la carma noii entitati. Aici Damian a stat pana la inceputul anului trecut, atunci cand la conducerea Terapia Ranbaxy a fost numit indianul Mahendra Bharadwaj.

Dupa numai o luna, printr-o miscare previzibila, Dragos Damian, preia fraiele companiei farmaceutice cehe Zentiva, post ramas vacant inca din vara lui 2007, atunci cand Mariana Wencz a plecat pentru a coordona operatiunile locale ale unui nou jucator farma in Romania – Glenmark. Mandatul lui Damian la Zentiva (fosta Sicomed), principalul concurent al Terapia Ranbaxy, a fost si de aceasta data unul scurt, executivul anuntandu-si plecarea in urma cu o luna. In locul sau, a fost numit Lars Ramneborn, al cincilea director general al Zentiva din ultimii trei ani, care si-a pastrat si functia la nivel de grup de vicepresedinte comercial.

In luna august, Damian a devenit directorul general in cadrul Actavis, functie pe care a parasit-o trei luni mai tarziu. Prin plecarea sa, Dragos Damian a consemnat totodata si unul dintre cele mai scurte mandate din farma. Un mandat mai scurt a fost in distributia farma - cel al lui Adrian Volintiru, care a detinut functia de CFO in cadrul distribuitorului de medicamente Relad pentru o luna.

La plecarea lui Damian de la Actavis, reprezentantii companiei farmaceutice au declarat doar ca motivul este "urmarea altor oportunitati de cariera". Compania farmaceutica islandeza Actavis il numise pe Dragos Damian in fruntea diviziei locale pe data de 3 august. "Este o decizie in consens cu planurile mele de dezvoltare ca manager farma, intr-o companie care are si operatiuni industriale (producatorul de medicamente Sindan - n. red.)", declara la momentul respectiv, pentru Wall-Street, Dragos Damian. Responsabilitatile lui Damian erau dezvoltarea si coordonarea tuturor operatiunilor comerciale ale Actavis in Romania, in stransa colaborare cu unitatea de productie a grupului - Sindan Pharma.

Reprezentantii Terapia Ranbaxy nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Citeste si radiografia celor mai importante miscari managariale din farma ultimilor ani.

Afla ce afaceri a construit Volintiru dupa plecarea de la Relad.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri