Administratia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati si liderii sindicali au incheiat, vineri, negocierea contractului colectiv de munca pentru anul viitor, zece dintre cele 11 sindicate fiind de acord cu mentinerea salariilor inghetate la nivelul din 2008.
Patronatul si sindicatele din combinatul galatean au semnat, vineri, procesul verbal de incheiere a negocierilor salariale pentru anul viitor. Documentul prevede prelungirea cu un an a contractului colectiv de munca in vigoare, ceea ce inseamna mentinerea si in 2010 a salariilor inghetate la nivelul din 2008.

Este prevazuta, insa, acordarea unui bonus anual de 5% din salariul lunar al fiecarui angajat. Pentru un siderurgist cu o leafa de 1.000 de lei pe luna, bonusul ii aduce inca 50 de lei pe an. Suma este acordata si in doua transe: 2% in primul semestru al lui 2010 si 3% in semestrul al doilea. In plus, acordarea transei secunde de bonus este conditionata de iesirea companiei din zona pierderilor dupa primele sase luni ale anului viitor, potrivit NewsIn.

Zece dintre cele 11 sindicate participante la negocieri au acceptat aceasta oferta, avand semnale ca patronatul nu va oferi mai mult decat atat si temandu-se ca societatea sa nu ramana fara contract colectiv de munca, in conditiile in care cel in vigoare expira in cateva zile si exista riscul ca, fara un document valabil, in unitate sa se aplice contractul de munca la nivel national, care ar genera o reducere cu 40% a veniturilor siderurgistilor galateni, au apreciat liderii sindicali.

Singurul sindicat care a respins oferta salariala avansata de managementul ArcelorMittal Galati este Solidaritatea.

"Am semnat procesul verbal de incheiere a negocierilor cu urmatoarea obiectiune: acceptam prelungirea cu un an a contractului colectiv de munca, cu exceptia capitolului salarizare, fata de care ramanem in conflict", a declarat, vineri, presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber. El urmeaza sa-si consulte membii de sindicat si, pana pe 28 decembrie, sa comunice daca accepta la randul sau aceasta ofera sau deschide conflictul de interese.

Gheorghe Tiber a continuat sa sustina pe tot parcursul procesului de negociere revendicarea initiala a sindicatelor, si anume majorarea cu 18% a salariilor din combinat de la 1 ianuarie 2010. Liderul Solidaritatea a oferit, insa, si o alternativa: cresterea salariilor cu 10% dupa Revelion si renegocierea capitolului salarizare dupa 31 martie 2010. Ambele propuneri au fost respinse categoric de patronat, care a invocat conditiile de piata dificile.

In pachetul initial de revendicari mai erau incluse majorarea cu 25% a compensatiilor financiare acordate muncitorilor in caz de concedieri colective, cresterea primelor si a altor bonificatii. In ciuda listei lungi de solicitari, sindicalistii se asteptau la un raspuns negativ din partea patronatului, care nu a acceptat asemenea revendicari nici in anii in care combinatul prospera. Liderii sindicali au mizat, insa, pe precedentul Luxemburg.

Recent, intr-o unitate AcelorMittal de acolo s-a batut palma pentru o majorare salariala de 2,5% in 2010.

Din toamna lui 2008, cand productia de otel a inceput sa scada si in sudul Moldovei, managementul ArelorMittal Galati a inghetat salariile, a oprit temporar sau permanent unele capacitati de productie pentru a nu creste stocurile, a inchis Uzina CocsoChimica optand pentru importurile de cocs, a stimulat cu pachete financiare plecarea a circa 4.500 de salariati, iar pe cei ramasi i-a trimis in somaj tehnic, prin rotatie. La ora actuala, in combinatul galatean mai sunt circa 9.300 de muncitori.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri