In Romania legislatia prevede perioade de preaviz mult mai mici decat in celelalte state europene, iar platile compensatorii oferite de angajator sunt mai reduse la noi decat in restul Europei, releva un studiu realizat de firmele de avocatura afiliate Deloitte in 18 state europene.
Astfel, in Romania, preavizul in caz de concediere este, in functie de negocierea individuala sau la nivel colectiv, de minimum 20 de zile lucratoare.

Spre comparatie, angajatii din Austria care urmeaza sa fie concediati sunt anuntati cu cel putin 6 saptamani inainte, iar perioada se poate intinde pana la 6 luni.

In Cehia, perioada de preaviz este de cel putin 2 luni, in Franta variaza intre o luna si doua luni, in timp ce in Germania termenul este cuprins intre 4 saptamani si 7 luni.

“Desi in Romania exista tendinta de a considera ca angajatul este favorizat, aceasta rezida din capacitatea angajatorului de a pune capat mai greu unui contract de munca, si nu din beneficiile acordate unui salariat concediat”, spune Florentina Munteanu, manager in cadrul casei de avocatura Reff & Asociatii, afiliata Deloitte.

De asemenea, potrivit studiului citat, termenul pentru contestarea deciziei de concediere este mai redus in Romania, in comparatie cu alte tari europene. Daca in Romania si Rusia, o astfel de contestare se poate face in maxim 30 de zile, in Norvegia perioada este de 8 saptamani, iar in Elvetia de 180 de zile. Doar in Polonia perioada este mai redusa, adica de pana la 7 zile.

"In tarile din Vest, poti sa renunti mai usor la un angajat, insa daca vrei sa te desparti platesti. La nivel de middle si top management se cauta mereu o solutie de mediere a unei situatii de concediere, o intelegere amiabila, care in cele mai dese cazuri se rezuma la plati comepansatorii", spune Andrei Burz-Pinzaru (foto), partener al Reff & Asociatii.

Platile compensatorii la care sunt obligati angajatorii din Romania in cazul concedierilor se refera la minimum valoarea unui salariu, insa doar pentru motive ce nu tin de persoana salariatului. In tari ca Germania, Irlanda si Norvegia nu se practica platile compensatorii.

In opinia casei de avocatura Reff & Asociatii, in Romania exista o reglementare neunitara a conditiilor in care poate interveni concedierea salariatilor, in special in functie de industria in care activeaza si puterea de negociere a sindicatelor si a reprezentantilor salaratilor.

De asemenea, concedierile nelegale sunt in general sanctionate cu obligatia anajatorului la plata de daune interese catre angajatori, reintegrarea fiind o masura exceptional.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri