Guvernul ar trebui sa sprijine mai mult programele sociale, pentru ca atat piata de constructii, cat si sectorul de vopsele, ar putea sa treaca mult mai usor peste perioada de scadere datorata crizei economice, este de parere Achille Bardelli, directorul executiv al grupului Policolor-Orgachim, care activeaza pe piata de vopsele.
“In 2009 segmentul deco, cel destinat constructiilor noi si pentru fatade, a fost cel mai afectat, piata de vopsele decorative inregistrand anul trecut o contractie de 20%-25%, insa pentru 2010 suntem mai optimisti. Programul de reabilitare termica a blocurilor vechi, avand support din partea guvernului, poate sustine intr-adevar si industria vopselelor. Avem insa asteptari mai mari de la autoritati in ceea ce privesc investitiile in reabilitari termice, dar si in programul Prima Casa”, spune Bardelli.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, care administreaza programul de reabilitare termica a locuintelor, a alocat pentru 2010 fonduri de circa 35 mil. euro, cu 50 de milioane de euro mai putin decat anul trecut.

De asemenea, la demararea programului Prima Casa, in iulie 2009, statul a fixat un plafon de garantii de 1 miliard euro, din care circa 60% a fost folosit in prima faza, derulata pana in 15 februarie.

Intre timp, guvernul a adus unele modificari programului,pentru a stimula constructia de locuinte noi, fixand pentru acest an un plafon de garantii de 700 milioane euro. Valoare garantiilor individuale a fost majorata la inceputul anului de la 60.000 la 70.000 de euro pentru locuintele noi.

Din cauza scaderii sectorului constructiilor, Policolor SA, parte a grupului Policolor – Orgachim, a vandut cu 30% mai putin pe zona constructiilor de locuinte noi si cu 15% pe alte segmente de piata.

Grupul Policolor – Orgachim a inregistrat o cifra de afaceri de 70 mil. euro anul trecut.

Din grupul Policolor fac parte Policolor SA, care detine compania bulgara Orgachim JSC. La randul ei, compania bulgara detine mai multe sucursale in regiunea Europei Centrale si de Est.

Actionarii Policolor SA sunt fondurile de investii RC2, Romanian Reconstruction Limited si Romanian Investment Fund (RIF), inregistrate in Cipru.

“Pentru 2010 estimăm o creştere a businessului cu 15 %, in conditiile unei normalizari a situatiei de pe piata”, afirma Bardelli.

Potrivit raportului financiar prezentat pe site-ul companiei bulgare, vanzarile grupului, care produce vopsea doar in Bulgaria, s-au ridicat in 2009 la 103,6 mil. leva (48 mil. euro), in scadere cu 6% fata de anul precedent.

Exporturile catre Romania comercializate pe piata locala au totalizat 31,1 mil. leva (14,4 mil. euro), in scadere cu 21% fata de 2008.

Policolor SA a realizat o cifra de afaceri de 53,6 milioane de euro in 2008 si o pierdere de 2,8 milioane de euro, arata datele de pe site-ul ministerului de Finante.

Grupul a trecut anul trecut printr-un proces de restructurare, care a presupus delistarea Policolor SA de la Bursa de Valori de Bucuresti, oprirea productiei interne, rationalizarea portofoliului de produse si construirea unei noi structuri manageriale.

“Pentru optimizarea costurilor am avut anul trecut reduceri de personal, iar pentru cresterea eficientei, am creat pe fiecare gama de produs un centru de cost si profit. Restructurarea a insemnat deopotriva investitii in tehnologie si automatizarea liniilor de producte, pentru cresterea calitatii produselor. Un alt punct al strategiei noastre a fost construirea unei echipe de top-manageri, cu autonomie deplina in adoptarea deciziilor si a unei echipe de middle-manageri foarte competenta”, mentioneaza seful Policolor.

Policolor produce in cea mai mare parte in divizii din Bulgaria, in Romania fiind pastrata productia de vopsele pentru industria auto.

Ca parte a restructurarii, actionarii Policolor au vandut la inceputul acestui an o fabrica detinuta de Policolor –Orgachim, suma tranzactiei fiind de 3,5 mil. euro.
Tranzactia a inclus un teren de aproape 15.500 de metri patrati, pe care se afla cinci cladiri, precum si un utilaj care produce mortare uscate.

Pe langa restructurarea businessului, grupul a investit anul trecut peste 4 mil. euro in activitati de cercetare-dezvoltarea si in dezvoltarea de noi produse, un buget similar urmand a fi alocat si pentru 2010.

In afara Policolor, RC2 mai detine participatii la producatorul de lactate Albalact, compania de factoring Top Factoring, operatorul Mamaia Resort Hotels si la grupul de firme Romar, cu activitati in industria serviciilor medicale private

Cei mai importanti jucatori de pe piata locala de lacuri si vopsele sunt Fabryo, Köber, Policolor, düfa Deutek, Atlas Corporation si Daw Benta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri