Reducerea cheltuielilor din sectorul public este o masura absolut necesara, dar care vine prea tarziu, in opinia lui George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania. In acelasi timp, companiile de top din Romania sunt tot mai pesimiste si cred ca economia o sa iasa din recesiune abia in 2011.
In timp ce guvernul este ocupat cu motiuni de cenzura si dispute in Parlament, companiile de top din Romania sunt tot mai pesimiste fata de evolutia economiei romanesti.

"Reducerea cheltuielilor bugetare este o masura necesara, dar din nefericire este o masura intarziata si insuficienta. Toata lumea s-a ajustat, inclusiv sectorul privat, dar cheltuielile publice au ramas la fel ca in perioada de avant economic. In acest moment, cresterea TVA este masura de rezolvare rapida, dar cu impact pe zona economica", sustine George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.

Companiile din sectorul privat au inceput ajustarea cheltuielilor inca de la inceputul anului 2009, iar mare parte dintre acestea inca isi reduc cheltuielile, insa incearca sa isi majoreze si veniturile. Majoritatea sefilor companiilor din Romania se asteapta ca economia Romaniei sa stgneze in urmatoarele 12 luni, insa exista si directori executivi mai pesimisti care considera ca economia va mai scadea, potrivit unui studiu realizat de Deloitte pe baza a 150 de raspunsuri.

"Anul trecut exista un oarecare optimism, exista o masa substantiala de respondenti care sperau ca iesirea din recesiune se va face in primul semestru din 2010 si exista si un grup de pesimisti care spuneau ca iesirea din criza se va face in a doua jumatate a anului 2010. Si eu eram in zona pesimistilor. Acum, avem un grup substantial care muta revenirea din criza in 2011, mai mult de 50%, aproape doua treimi estimeaza iesirea din recesiune in 2011 sau chiar mai tarziu", a explicat presedintele Deloitte Romania la prezentarea analizei CEO Survey.

Companiile sunt afectate, in principal, de recesiunea globala prelungita si de reducerea sau schimbarea consumului, insa sustin ca nici politicile guvernamentale nu sunt de ajutor. O treime din sefii companiilor consultate de Deloitte considera ca cel mai important catalizator care va contribui la relansarea economica il reprezinta stimulentele guvernamentale.

"Guvernul Romaniei se afla intr-o situatie foarte grea. Nu cred ca exista solutii miraculoase si sincer sa fiu nu as vrea sa fiu in pielea lor. Nu stiu daca se va recurge la cresterea impozitelor si a TVA. Probabil se va evalua impactul anumitor masuri si se vor lua unele decizii. Solutia este, dupa ce ai luat masurile de corectare a cheltuielilor, sa adopti masuri de stimulare a veniturilor sau mentinere a acestora. Cred ca guvernul se ocupa de masuri de largire a bazei de impozitare si de imbunatatire a colectarii", a declarat Mucibabici.

Deciziile anuntate recent de statul roman (reducerea salariilor din sectorul public cu 25% si a pensiilor cu 15%), la recomandarea Fondului Monetar International si a Uniunii Europene de a implementa masuri economice dure, nu sunt populare pe plan social, dar sunt esentiale pentru relansarea economiei. Managerii din companii sustin ca sectorul privat s-a ajustat deja semnificativ si acum asteapta sa vada acelasi lucru si din partea statului
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri