Ioan Titeiu, 52 de ani, este directorul general al producatorului de membrane bituminoase si polistiren Arcon, din Sfantul-Gheorghe (Covasna). De profesie inginer, conduce un business de 20 de milioane de euro, pe care l-a infiintat 1994, pentru ca in perioada 1994-2010 sa investeasca circa 20 de milioane de euro in dezvoltarea companiei.
“Chiar daca primesc acum o oferta de 40 de milioane de euro, nu vand. In ultimii ani, mai multe companii din domeniu si-au manifestat intentia de a achizitiona un pachet majoritar. Totusi, consider ca Arcon nu e destul de copt pentru o vanzare si ca mai trebuie sa treaca 2-3 ani. Am fost tentat sa fac un exit anul trecut, insa am renuntat”, spune Titeiu.

“Coacerea” Arcon ar putea insemna fie dezvoltarea de noi produse, fie extinderea capacitatilor de productie pe care le detine compania din Sfantul-Gheorghe.

In prezent, compania are o capacitate de productie zilnica de 80.000 de mp de membrane si de 900.000 de metri cubi de polistiren expandat anual.

Arcon a inceput sa produca polistiren expandat din 2005, iar investitiile pe care le-a derulat pana in prezent in capacitatile de productie de polistiren se ridica la opt milioane de euro.

“Am decis sa investesc in productia de polistiren deoarece vanzarile de membrane mergeau foarte bine si aveam nevoie de o alta provocare. De obicei, ma plictisesc destul de repede. Poate ca si din aceasta cauza nu am vandut afacerea. Chiar daca ma duceam in vacanta timp de sase luni dupa ce vindeam, ulterior trebuia sa incep o noua afacere. Iar eu stiu sa fac doar membrane si polistiren”, afirma proprietarul Arcon.

Cea mai importanta investitie pe care a facut compania in ultima perioada s-a ridicat la trei milioane de euro si a constat in achizitionarea si pornirea unei noi linii de productie de polistiren, cu o capacitate anuala de 400.000 de metri cubi.

Pentru a sustine vanzarea materialelor de constructie, precum si investitiile derulate, compania dispune de o linie de credit de circa 8,5 milioane de euro.

Dupa ce a refuzat oferta de vanzare de anul trecut, Titeiu s-a gandit sa-si extinda businessul de polistiren, fie prin achizitia altor unitati de productie ale companiilor concurente, fie prin marirea propriilor capacitati.

“Fabricile pe care le-am analizat in vederea unei posibile achizitii nu erau tocmai ceea ce ne doream noi. De aceea am renuntat la intentia de a cumpara ceva”, mentioneaza Titeiu.

Capacitatile de productie pe care le detine compania in Covasna se afla pe un teren de 80.000 mp, din care mai sunt disponibili 15.000-20.000 de mp.

Compania realizat in primele cinci luni ale anului o crestere de 15% in volum pe membrane bituminoase si de 9% in valoare, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Pe segmentul de polistiren expandat, Arcon a avut o crestere de 8,6% in volum, insa o scadere de 5% in valoare, pe fondul reducerii pretului la unele produse.

Pentru 2010, compania estimeaza o stagnare a businessului la nivelul din 2009, insa ia in calcul si o crestere de 10%, pe fondul imbuntatirii conditiilor de pe piata, precum si a intensificarii exporturilor.

Producatorul de materiale de constructii si-a propus o majorare cu 20% a exporturilor fata de anul trecut. In conditiile in care exporturile vor creste in ritmul bugetat, ponderea acestora in cifra de afaceri va fi de 10%. Principale piete de export ale companiei sunt Grecia, Bulgaria si Ungaria.

“Sunt convins ca societatea se va linisti in urmatoarele luni si ca economia va reveni pe crestere. Daca nu se va intampla acest lucru in al doilea semestru, atunci in 2011. Din punctul meu de vedere, criza pe care o traversam este una psihologica si va disparea in momentul in care va disparea teama zilei de maine”, spune Titeiu.

Criza financiara l-a invatat pe omul de afaceri, care a inceput sa faca bani la inceputul anilor ’90, dupa ce condus un atelier mecanic de piese de schimb, a vandut stupi de albine, sampoane sau mobila, sa se uite mai des in evidentele de contabilitate, pentru a evita pierderile financiare.

“Anul trecut am avut grija sa facem curatenie in firma si sa reducem costurile. Am scazut cu 10% salariile personalului TESA, iar pe cele ale muncitorilor le-am pastrat constante. Anul acesta am revenit asupra deciziei de scadere a salariilor si am operat o majorare de 10%”, mentioneaza seful Arcon.

Producatorul de materiale de constructii a inregistrat o cifra de afaceri de 86 de milioane de lei in 2009, in scadere cu 11% fata de 2008. Pentru 2010, compania estimeaza stagnare sau un avans de 10%. Fiecare din cele doua materiale de constructii contribuie cu jumatate la afacerile companiei. Arcon are 160-180 de angajati.

Piata de polistiren expandat s-a ridicat anul trecut la 3,3 milioane de metri cubi, din care 350.000 de metri cubi au reprezentat vanzarile realizate de Arcon, potrivit companiei.

Cei mai importanti jucatori de pe piata locala de polistiren sunt Austrotherm, Arcon si Swisspor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri