Grupul german PCC SE cere schimbarea conducerii Oltchim, in cadrul caruia detine o participatie minoritara de 12,16%, pe fondul rezultatelor negative inregistrate de combinat in ultimii trei ani. Conducerea Oltchim reactioneaza si-i acuza pe actionarii minoritari de ostilitate si de intentii de blocare a activitatii societatii.
"Rezultatele financiare ale Oltchim din cel de-al doilea trimestru al anului 2010 arata o deteriorare continua si dramatica a situatiei financiare a companiei, care a inceput inca din anul 2004", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de companie.

In cel de-al doilea trimestru al anului 2010, Oltchim a inregistrat pierderi de 124,392 milioane de lei, de aproape doua ori si jumatate mai mari (crestere cu 135%) decat in primul trimestru al anului in curs, in care Oltchim a inregistrat pierderi de 52,802 milioane lei.

Pierderile totale in primul semestru al anului 2010 au atins 177,2 milioane lei, in crestere cu 52,7% fata de 116 milioane lei pierderi inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut. In prezent, datoria totala a Oltchim depaseste 2 miliarde de lei.

"Oltchim nu a mai generat rezultate pozitive nete din 2006, in timp ce pierderile se adancesc de la an la an, de la 95,893 milioane lei in 2007, la 234 milioane lei in 2008 si la 209,8 milioane lei in 2009. Toate aceste pierderi se adauga la cele acumulate in anii precedenti, ceea ce face ca Oltchim sa ajunga in prezent la o pierdere cumulata de 1 miliard de lei", explica oficialii PCC SE.

PCC SE argumenteaza ca pierderile Oltchim continua sa creasca, in ciuda investitiilor enorme facute in perioada 1995 - 2007, care se ridica la 335 de milioane de euro si care nu au fost capabile sa genereze profit.

PCC SE considera ca Oltchim are nevoie de o restructructurare urgenta pentru a evita inchiderea companiei. Germanii declara ca sunt convinsi ca primul pas intr-o astfel de restructurare ar trebui sa fie schimbarea conducerii, care a dezamagit compania, angajatii sai si actionarii, avand in vedere ca dupa 20 de ani la conducerea companiei nu este capabila sa genereze rezultate financiare pozitive.

Constantin Roibu, directorul general de la Oltchim, intr-un comunicat de presa-reactie la cele declarate de germanii de la PCC SE, respinge acuzatiile aduse la adresa managementului si sustine ca "PCC actioneaza cu disperare nemaistiind ce sa inventeze pentru a opri cu tot dinadinsul activitatea Oltchim si pentru a-i reduce valoarea la zero putand astfel s-o achizitioneze pe nimic".

PCC SE argumenteaza ca pierderile Oltchim continua sa creasca, in ciuda investitiilor enorme facute in perioada 1995 - 2007, care se ridica la 335 de milioane de euro si care nu au fost capabile sa genereze profit.

Conducerea Oltchim argumenteaza insa ca societatea, desi din noiembrie 2008 functioneaza la 30% din capacitate, a reusit sa ramana in viata datorita competentei si abilitatii managementului societatii. "Desi functioneaza cu capacitatea redusa si toata economia mondiala trece printr-o criza economica acuta, conducerea Oltchim a reusit achizitionarea activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim Pitesti pentru a-si asigura materiile prime de baza necesare functionarii la capacitate a instalatiilor", sustine Roibu.

Pe de cealalta parte a baricadei, oficialii PCC SE sustin ca Oltchim nu este o companie care sa poata functiona de sine statator in economia europeana si globala, fara un sprijin continuu din partea statului roman. "Acesta este un semnal clar ca Oltchim are nevoie de o noua conducere care sa ofere companiei o noua viziune, idei noi si solutii bazate pe principii de business si nu pe escaladarea datoriilor si pe cereri permanente de sprijin din partea statului roman si a actionarilor, asa cum procedeaza in mod curent conducerea Oltchim", potrivit documentului citat.

Constantin Roibu spune ca toate actiunile "acestor actionari ostili" (PCC SE) au ca tinta distrugerea concurentei deoarece detin in Polonia o societate numita Rokita, cu profil de productie asemanator cu cel al Oltchim, si au ca tinta preluarea pachetului majoritar detinut de statul roman, precum si "restructurarea anumitor activitati si inchiderea acelor capacitati de productie care deranjeaza concurenta".

La finele lunii iunie, actionariatul Oltchim se impartea intre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (54,79%), PCC-SE (12,16%), iar restul - persoane juridice si fizice (16,18%, respectiv 16,87%).

Citeste aici rezultatele sintetice ale Oltchim, aferente primului semestru.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri