Contractele de privatizare ale Electrica Moldova cu E.On si Electrica Oltenia cu CEZ ar putea fi semnate cel tarziu in luna februarie * RWE este interesata sa preia distributia curentului electric in Bucuresti si judetele Ilfov si Giurgiu
Contractele de privatizare a societatilor de distributie a electricitatii Moldova si Oltenia cu E.On Germania, respectiv, CEZ Cehia, ar putea fi semnate pana la sfarsitul lunii ianuarie sau cel tarziu in luna februarie, a declarat, ieri, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. El a adaugat ca privatizarea Electrica va continua cu filiala Electrica Muntenia Sud, care distribuie electricitate in Bucuresti, judetele Ilfov si Giurgiu. Ministrul a anuntat ca exista cateva companii energetice importante care au depus documente de intentie pentru a participa la procesul de privatizare al acestei societati. "Unii dintre acestia au mai participat si la procesele de privatizare anterioare. In plus, am primit o scrisoare de intentie, pentru Electrica Muntenia Sud, din partea grupului german RWE", a adaugat Seres. Lansarea procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud ar urma sa aiba loc in primavara acestui an, iar finalizarea procesului s-ar putea incheia pana la inceputul anului viitor. Consultantul statului in acest proces este firma PricewaterhouseCoopers.

In ceea ce priveste finalizarea trecerii in proprietate privata a societatilor de distributie a gazelor naturale, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, pentru care contractele de privatizare au fost semnate in luna octombrie a anului trecut, ministrul Economiei a declarat ca procesul ar putea sa fie incheiat pana in luna aprilie a acestui an.

Privatizarea complexelor energetice din Oltenia, rezultate in urma restructurarii Termoelectrica, va fi, de asemenea, accelerata. "In acest moment sunt angajati consultantii pentru definitivarea strategiei de privatizare a celor trei complexe. Pentru doua dintre acestea exista scrisori de intentie", a afirmat Seres.

Licitatii in verificarea corpului de control

Corpul de control al ministrului Economiei va declansa, incepand de saptamana viitoare, o ancheta la Petrotrans, determinata de permanentizarea furturilor de titei din conducte si va verifica si modul de desfasurare a unor licitatii, care nu au fost organizate dupa toate prevederile legale, a anuntat Codrut Seres. "In 2004 au disparut circa 100.000 tone combustibil din conducte, ceea ce inseamna pierderi de 100 milioane dolari. De asemenea, se pare ca in 2004 au fost organizate, desfasurate si atribuite diverse lucrari prin licitatii cu un singur furnizor sau diverse lucrari au fost atribuite aceleiasi firme, in cazul unor companii similare din MEC, precum Electrica si Hidroelectrica", a precizat Codrut Seres. "Deocamdata nu am operat schimbari la nivelul conducerii societatilor unde au fost semnalate astfel de probleme. Daca cele semnalate se verifica, vom lua astfel de masuri", a subliniat Codrut Seres, adaugand ca dosarele referitoare la aceste licitatii sunt ramase de la fosta conducere a ministerului.

Corpul de control al ministrului economiei este format din opt persoane si este condus de un consilier personal al ministrului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri