Directorii executivi din Romania considera ca statul are un rol important de jucat in solutionarea crizei, iar o treime dintre acestia vad efectele crizei chiar si la finele lui 2011.
Peste 97% dintre manageri considera ca statul are un rol important de jucat in solutionarea crizei, iar 94% dintre executivi cred ca si bancile sunt responsabile in mare masura de combaterea depresiei economice, arata un sondaj efectuat de firma de consultanta ATKearney.

“Pentru ca multe companii considera ca solutiile de a opri efectele crizei se afla in exteriorul companiei, exista o tendinta pentru anul viitor care consta in modul «asteapta sa supravietuiesti» fara sa faci niciun pas nou. Mai mult, comparativ cu alte state, suntem surprinsi de asteptarile mari ca statul poate si ca ne va ajuta sa facem fata crizei”, spune Michael Weiss, country manager ATKearney.

Trei sferturi dintre directorii din Romania cred ca si investitorii straini pot contribui intr-o masura importanta la incheierea crizei, potrivit sondajului citat.

O treime dintre directorii executivi nu vad sfarsitul crizei, iar guvernul are cel mai important rol in combaterea crizei economice.

Executivul este urmat de banci, de investitorii straini si de marile companii industrial, in opinia respondentilor, ca solutie pentru iesirea din criza.

Astfel, o treime dintre directorii de companii din Romania apreciaza ca efectele crizei vor continua sa fie resimtite pana la finele anului viitor, iar alti 33% considera ca situatia este prea instabila, prea incerta pentru a putea face prognoze de acest gen.

Totusi, 31% dintre manageri considera ca efectele crizei asupra companiilor pe care le conduc si sectoarelor economice in care activeaza vor inceta la jumatatea anului viitor, iar 3% cred ca pentru ei criza se va incheia inca din acest an.

Desi multi respondenti reprezinta jucatori internationali care sunt recunoscuti ca au initiat actiuni ample de sustinere, doar 13% dintre acestia se asteapta sa primeasca ajutor din partea holdingurilor internationale.

Cei mai putin raspunzatori sunt, conform rezultatelor sondajului, actionarii straini ai companiilor locale si grupurile-mama, doar 38% dintre directori considerand ca acesti jucatori ar putea ajuta semnificativ la combaterea crizei.

Cele mai importante de combatere a efectelor crizei sunt, in Romania, inghetarea salariilor si a angajarilor, urmate de reducerea sau amanarea investitiilor si reducerea inventarului.

Ca initiative pentru cresterea veniturilor, manageriii considera ca cele mai importante sunt proiectele care vizeaza cresterea vanzarilor si investitiile in marketing.

Sondajul a fost realizat de ATKearney in randul directorilor celor mai mari companii
din principalele sectoare ale economiei Romanesti.
Doua treimi dintre cei intervievati sunt directori generali sau presedinti executivi, iar o treime sunt directori din esalonul secund.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri