Segmentul jocurilor de noroc din Romania, exclusiv cazinourile, a ajuns in 2010 la 3,15 miliarde de euro, insa jumatate din aceasta felie apartine pietei negre, potrivit unor estimari ale companiei elene Intralot, furnizorul de echipamente pentru Loteria Romana.
Daca ar avea ocazia sa dea sfaturi Statului roman pentru ca acesta sa castige mai mult din pariul cu segmentul jocurilor de noroc, Efthimios Papageorgiou, director pentru operatiuni internationale in cadrul Intralot, le-ar recomanda guvernantilor sa controleze mai atent piata de profil. “In Romania trebuie imbunatatit mecanismul de reglementare. Acest lucru ar putea fi invatat din experienta altor tari, unde piata neagra are o pondere mai redusa”, spune Efthimios Papageorgiou, care coordoneaza de la Atena si operatiunile Intralot din Romania.

Grecul a luat primul contact cu piata romaneasca in 2000, cand Intralot a reinnoit contractul cu Loteria Romana. Atunci, el a dezvoltat reprezentanta grupului elen de la Bucuresti, creata inca din 1992, iar in prezent, pe langa Romania, supervizeaza operatiunile din Polonia, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia si Slovacia, unde Intralot este prezenta ca operator.

Potrivit lui Papageorgiou, in termeni de venituri, Romania ocupa primul loc dintre pietele din regiune pe care le coordoneaza si genereaza mai putin de 10% din afacerile Intralot SA. “Evolutia veniturilor din Romania a fost in ansamblu stabila, insa cu o scadere in ultimii doi ani din cauza crizei. Afacerile Loteriei Romane sunt in declin, iar pentru a reveni pe crestere, compania are nevoie sa-si extinda reteaua de agentii”, spune grecul.

Intralot a inregistrat in 2009 venituri de peste 900 de milioane de euro.

Loteria Romana a avut in primul trimestru un profit net de aproape patru ori mai mic, de 21,89 milioane lei, si o cifra de afaceri in scadere cu circa 22%, de 266,33 milioane lei, fata de rezultatele din perioada similara a anului trecut, conform ultimelor date transmise catre presa de companie.

Piata romaneasca a jocurilor de noroc (exclusiv cazinourile) - pe care este prezenta si Loteria Romana - se ridica la 3,15 miliarde de euro, potrivit estimarilor Intralot. Jocurile de loterie (jocuri numerice, pronosport) genereaza anul acesta un volum de peste 150 milioane de euro, Internetul ruleaza aproximativ 500 de milioane, in timp ce terminalele VLT (videoloterie, aparate de poker) reprezinta 2,5 miliarde de euro.

Spre comparatie, piata de jocuri din Grecia, o tara cu o populatie de 10,6 milioane de locuitori, se ridica la 11 miliarde de euro (6 mld. - piata legala; 4-5 mld. euro - piata neagra). “Loteria Romana are un potential urias de penetrare a altor segmente de piata prin introducerea de jocuri si terminale noi si prin extinderea retelei. Pe piata romaneasca, consumul de jocuri de noroc per capita si densitatea retelei sunt relativ reduse in comparatie cu media europeana”, adauga Efthimios Papageorgiou.

In Italia, unde doar valoarea pietei de pariuri sportive se ridica la 4,2 miliarde de euro, sectorul jocurilor de noroc sare anul acesta de 10 miliarde de euro. “Din acest total, piata neagra reprezinta o treime, iar online-ul un sfert. Internetul castiga teren in fiecare an. Anul trecut jocurile online reprezentau doar 10%”, spune Lorenzo Pellicelli, director de marketing in cadrul Intralot Italia.

Investitii de 50 milioane de euro in doi ani


Oficialii Intralot afirma ca au investit de la intrarea pe piata romaneasca, din urma cu 18 ani, peste 150 milioane euro in proiecte software si infrastructura si service. "Doar in 2008 si 2009 am investit 50 milioane de euro, iar anul acesta investitiile s-au rezumat la servicii de mentenanta si service. Nu ne-am recuperat inca banii, lucru care speram sa se intample pana la sfarsitul contractului, in 2013", a declarat Efthimios Papageorgiou.

Parte a unui proiect pilot, grupul grec a deschis in 2010 in jur de 30 de agentii loto in franciza in marile orase din tara, insa unele spatii au fost deja inchise. “Am vrut sa sustinem extinderea retelei Loteriei, insa nu toate agentiile dau efectele scontate”.

Cat despre ce se va intampla in 2013, cand contractul cu Loteria Romana va expira, oficialul Intralot afirma ca grupul pe care il reprezinta are patru variante, ca strategie viitoare pe piata romaneasca, prelungirea intelegerii fiind unul dintre acestea. Celelalte trei vizeaza iesirea de pe piata romaneasca, o achizitie a unui jucator de pariuri de pe piata locala sau intrarea directa ca operator de jocuri de noroc. “Este prematur sa spunem ce vom face in 2013 pentru ca lucrurile evolueaza foarte rapid", adauga Papageorgiou.

Compania Intralot a fost infiintata in anul 1992 si listata la Bursa de Valori din Atena din 1999 si furnizeaza solutii integrate de jocuri de noroc si sisteme de procesare a tranzactiilor, precum si servicii de jocuri interactive pentru loteriile nationale din intreaga lume. Intralot are circa 5.000 de angajati, fiind prezenta cu operatiuni in 50 de tari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri