Comenzile noi din industrie primite de la clienti interni si de la cei externi au crescut in ianuarie atat fata de decembrie 2010, cat si fata de aceeasi luna a anului anterior, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
In luna ianuarie 2011, comenzile noi din industrie, pe total piata interna si externa, au crescut in termeni nominali atat fata de luna precedenta cat si ianuarie anul trecut cu 13%, respectiv cu 41,1%.

Fata de ianuarie 2010, comenzile noi din industrie au urcat ca urmare cresterilor inregistrate la toate grupele industriale, respectiv industria bunurilor intermediare (+46,7%), industria bunurilor de capital (+44%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+30,4%) si industria bunurilor de uz curent (+10,2%).

Comparativ cu decembrie, cresterea s-a datorat avansului din industria bunurilor intermediare (+47,8%). Scaderi s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata (-24,2%), industria bunurilor de capital (-5,5%) si industria bunurilor de uz curent (-4,4%).

Obiectivul indicatorul comenzilor noi este acela de masurare a tendintei comenzilor noi primite de la clienti interni si externi. In timp ce indicatorul productiei arata tendinta volumului productiei si ofera o indicatie asupra tendintei valorii adaugate, datele despre comenzile noi permit prognoza, desi doar pe termen scurt a productiei si cifrei de afaceri viitoare.

Comenzile noi primite apar ulterior in productie si apoi in cifra de afaceri si reprezinta, primul indiciu despre ceea ce urmeaza sa se intample pe termen scurt. In concluzie, indicele comenzilor noi este un indicator de prognoza care furnizeaza informatii privind ciclul economic.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri