Bancile ar putea avea un rol mai amplu in cresterea absorbtiei de fonduri UE in statele membre cu o rata scazuta de accesare, dupa modelul unor proiecte pilot derulate in Bulgaria si Romania, potrivit recomandarilor unui grup de lucru al Initiativei Europene pentru Coordonare Bancara de la Viena.
Rata de absorbtie a fondurilor europene este deosebit de scazuta in anumite state nou intrate in Uniunea Europeana (UE), din cauza capacitatii institutionale reduse, initierii greoaie de proiecte si dificultatilor de cofinantare din surse nationale, potrivit unui comunicat al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), informeaza Mediafax.

In tarile cu rate de absorbtie deosebit de scazute, raportul a identificat un posibil rol pentru bancile private, de exemplu prin emiterea de scrisori de confort sau explorarea posibilitatilor oferite de programul JEREMIE, initiativa a UE prin care statele membre pot folosi fondurile structurale comunitare la finantarea intreprinderilor mici si mijlocii.

Un rol mai amplu pentru banci in viitor ar putea fi luat in calcul, se arata in comunicat.

Proiectele pilot din Romania si Bulgaria ar putea explora aceste roluri inaintea de a fi analizata o schema mai ampla in urmatorul exercitiu bugetar.

La reuniunea Initiativei Europene pentru Coordonare Bancara desfasurata miercuri si joi la Bruxelles au participat mai multe grupuri bancare europene importante, autoritati de supraveghere din tarile de origine, dar si din mai multe state din Europa Centrala si de Est in care aceastea desfasoara operatiuni, respectiv reprezentanti ai Comisiei Europene si ai unor institutii financiare ca Fondul Monetar International, BERD, Banca Europeana pentru Investitii, Banca Mondiala sau Banca Centrala Europeana.

Bancile mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain de pe piata romaneasca si-au reafirmat in unanimitate la intalnirea de la Bruxelles angajamentul sa mentina la un nivel adecvat sau chiar sa majoreze expunerile fata de Romania, fara a se mai preciza ca referinta nivelul expunerii din martie 2009.

Grupurile mama ale principalelor noua banci cu capital strain au semnat, in urma cu aproape doi ani, la Viena, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea expunerii pe piata romaneasca la nivelul din martie 2009 si a ratei de solvabilitate a sucursalelor la peste 10%.

Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care detin 70% din piata din Romania.

FMI, Comisia Europeana, BNR si cele noua banci au convenit in luna iulie 2010 ca expunerile pe piata romaneasca pot varia intr-o marja de plus/minus 5% fata de nivelul inregistrat in luna martie a anului trecut.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri