Romanii au o atitudine pacifista, in general, nu au fost suficient de informati in legatura cu situatia din Libia si nu au incredere in guvernanti atunci cand vine vorba de implicarea intr-un razboi. Aceasta este interpretarea data de un sociolog, un politolog si un istoric sondajului wall-street.ro despre implicarea Romaniei in conflictul din Libia.
La inceputul saptamanii, wall-street.ro le-a propus cititorilor sai un chestionar cu privire la posibila implicare a Romaniei in conflictul din Libia. Sambata, coalitia internationala reprezentata in mare parte de trupele americane, britanice si franceze, a lansat primele rachete asupra Libiei, in virtutea rezolutiei ONU adoptata joi seara. Romania trebuie sa astepte o decizie a NATO privind o operatiune militara in Libia. Presedintele Traian Basescu a spus ca Romania va actiona in interiorul NATO si se va alinia deciziilor Aliantei.

Intrebati daca sunt de acord cu decizia coalitiei de a ataca Libia, cei 2040 de cititori care au completat chestionarul wall-street.ro pana ieri la pranz au raspuns “nu” in proportie de 78,2%. La intrebarea “credeti ca Romania ar trebui sa participe la interventie?”, raspunsul in proportie de 91,3% a fost “nu, ar trebui sa adoptam o pozitie similara celei a Germaniei (care nu va trimite forte militare in Libia, insa le va permite americanilor sa foloseasca bazele din Germania – n.r.)”.

In final, la intrebarea “credeti ca inlaturarea lui Gaddafi va aduce pacea in Libia”, 64,3% din raspunsuri au fost negative.

De ce se opun romanii interventiei militare in Libia, in contextul in care tari precum Marea Britanie, Franta si Statele Unite au inceput deja demersurile militare pentru inlaturarea dictatorului Muammar Gaddafi? Chiar daca rezultatele chestionarului wall-street.ro nu pot fi reprezentative pentru intreaga tara, ele indica o tendinta clara, potrivit sociologului Alfred Bulai (foto sus), conferentiar universitar doctor la Catedra de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice din cadrul SNSPA.

“Tine pe de o parte de faptul ca Romania este o tara mica si nu simpatizeaza de principiu cu tarile mari si puternice”, explica Bulai, dand exemplul conflictelor din Afganistan, Irak si Iugoslavia, cand romanii au avut atitudini asemanatoare. Libia e vazuta si prin perspectiva accesului la petrol pe care l-ar putea urmari tarile coalitiei si care le-ar aduce acestora antipatie. De asemenea, interventiile militare din ultimii 10 ani in care Romania s-a implicat nu au adus o imagine publica a succesului.

“Imaginea ca Gaddafi e un dictator care a omorat oameni nu sensibilizeaza romanii. Daca ar fi o tara cu multi romani, probabil s-ar orienta radical diferit. Nici nu suntem expusi acestei imagini, media nu a reflectat foarte mult [evenimentele din Libia]”, mai spune sociologul.

Subiectele de politica externa apar, in general, foarte putin in media romanesti, cu exceptia marilor crize, spune istoricul Adrian Cioroianu (foto jos). “Mediatizarea asta destul de extinsa [a conflictelor din Libia] a venit pe un teren nepregatit. Ce stiau romanii despre Gaddafi? Au auzit de el in anii ’80, cand se intalnea cu Ceausescu”, spune Cioroianu.

De altfel, romanii au o cultura pacifista, explica Bulai. “La istorie, in ultimii o suta de ani s-a predat ca romanii nu au atacat alte popoare. S-a sedimentat o atitudine mai degraba pacifista”.

“Cred ca este mai putin vorba de pacifism, cat de simptomele unui popor temator
”, considera Cioroianu. “Romanii se tem de incertitudini. Nu-si dau seama ca apartinem unei aliante precum NATO. E o atitudine emblematica pentru un popor care se teme de ziua de maine”.

Un alt factor care ar putea explica reticenta la implicarea in conflictul din Libia e neincrederea in guvernanti: intr-o tara cu mari probleme economice, ultimul lucru pe care romanii si-l doresc e un stat incompetent care sa gestioneze un razboi, potrivit lui Bogdan Teodorescu, scriitor si profesor in cadrul SNSPA. Structura care pleaca la razboi sunt Basescu, Boc si Udrea, mai spune el.

Chiar daca Romania va ajunge sa fie prezenta in conflictul din Libia, implicarea ei va fi mai mult simbolica, spune Bulai. Potrivit lui George Scutaru, vicepresedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, resursele Romaniei nu permit o implicare militara.

Romania s-ar putea implica in chestiuni umanitare sau ar putea trimite medici si asistente in spitale de campanie dotate de americani, potrivit sociologului.

Intr-o anumita masura, implicarea Romaniei s-a produs deja, prin participarea tarilor partenere din NATO, spune Cioroianu. “Din punct de vedere politic, noi suntem membri ai acestui conflict. Chiar daca NATO nu e implicata ca alianta, tari precum SUA si Italia sunt partenerii nostri. Si daca ei se implica intr-un conflict suntem alaturi de ei”.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri