Cresterea economica de 1,5% din PIB estimata pentru 2011 nu va insemna nimic pentru puterea de cumparare a populatiei, subliniaza Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal. Populatia va simti in buzunar efectele revenirii economice abia peste, probabil, doi - trei ani.
"O crestere economica de 1,5% nu aduce mai nimic la nivel de putere de cumparare, la nivelul buzunarului populatiei. Practic, ca sa simtim ceva la acest nivel, vor mai trece probabil doi - trei ani", afirma Ionut Dumitru.

Economia Romaniei s-a stabilizat, dar inca nu a iesit din recesiunea in care a intrat in ultimul trimestru din 2008 si care a provocat o contractie economica de aproape 10% fata de nivelul de dinante de criza.

Dupa un avans de 7,3% din PIB in 2008, economia Romaniei s-a prabusit cu 7,1% in 2009, desi initial s-a spus ca nu o sa fim afectati de criza, iar in 2010 declinul economic s-a redus la 1,3% din PIB.

In plus, puterea de cumparare a populatiei continua sa fie afectata si de inflatia ridicata. Lupta cu inflatia va reprezenta principala sarcina a BNR in acest an

BNR a stabilit tinta de inflatie pentru 2011 si 2012 la 3%, intervalul de variatie fiind de plus/minus 1 punct procentual. Proiectia BNR arata ca inflatia se va plasa la 3,6% la finalul acestui an, dar acest scenariu pare putin probabil in conditiile in care inflatia anuala era de 7,6% in februarie.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a precizat ca banca centrala va revizui in urcare prognoza de inflatie, intrucat cresterea preturilor la alimente si energie pe plan international schimba partial perspectiva fata de previziunile prezentate anterior.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri