Deficitul bugetar de anul trecut calculat potrivit sistemului european ESA95 ar putea fi de 6,8%-6,9% din PIB, peste cel stabilit initial, de 6,4%, intrucat pierderile companiilor de stat Termoelectrica si CFR Infrastructura vor fi retratate si incluse in bugetul general consolidat, potrivit Mediafax.
Deficitul va ramane insa sub limita de 7,3% stabilita cu Comisia Europeana, a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.

"Companiile de stat care nu acopera, din venituri proprii, cel putin 50% din cheltuielile de functionare sunt luate de la sectorul economic si incluse la sectorul bugetar. Statistica (Institutul National de Statistica, n.r.) face periodic, de doua ori pe an, un test la companiile de stat pentru a stabili sau a determina in ce categorie se incadreaza", a spus Gherghina.

El a afirmat ca "a intrat in discutie daca trebuie retratate CFR Infrastrcutrua si Termoelectrica" si ca decizia ca acestea sa fie incluse in bugetul general consolidat a fost luata spre sfarsitul lunii martie, cand trebuia inchisa raportarea catre Eurostat.

Impactul celor doua companii asupra deficitului bugetar va fi de 0,1% in acest an, astfel ca decalajul dintre venituri si cheltuieli ar putea ajunge la 4,6% din PIB, sub tinta de 5% stabilita cu CE, a spus Gherghina.

El a aratat ca impactul mai redus din 2011 comparativ cu cel de anul trecut rezulta din restructurarea vizata a companiilor de stat, prin care acestea ar trebui sa-si reduca pierderile de la doua miliarde de lei anul trecut la cate 200 de milioane de lei fiecare in anul in curs, cu conditia respectarii bugetelor.

INS a anuntat marti ca Ministerul Finantelor Publice a inceput verificarea datelor raportate de catre companiile de stat, dupa ce Eurostat a exprimat rezerve cu privire la calculul deficitului bugetar al Romaniei in sistemul european ESA95.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri