Masurile de austeritate adoptate de Romania in 2010 au fost "teribil de dure" si cu efecte asupra intregii societati, de oamenii din clasa de jos pana la magnati, de la microintreprinderi pana la corporatii, dar au fost necesare. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a explicat intr-un interviu acordat wall-street.ro, care au fost efectele austeritatii si ce s-ar fi intamplat daca Romania ar fi fortat prea devreme iesirea din recesiune.
Wall-Street.ro: Cat de dure au fost masurile de austeritate adoptate de autoritati in 2010 (majorarea TVA cu 5 puncte procentuale si reducerea salariilor bugetarilor cu 25%)?

Adrian Vasilescu: Cred ca vantul este inca moale si nu stiu ce cuvant ar fi cel mai potrivit, as putea sa spun teribil de dure. Ca sa dau un exemplu: in 2000 cand s-a pus problema reducerii deficitului de cont curent s-a spus atunci ca tara este in situatia de a strange cureaua cu un miliard de dolari. Strangerea curelei cu un miliard de dolari a provocat o mare problema si se spunea ca tipam al naibii de tare ca trebuie sa strangem cureaua. Acum, daca facem socoteala numai la deficitul de cont curent, care s-a redus de la 14% la mai putin de 5%, vedem ca de data aceasta sunt multe miliarde de euro. Deci multe miliarde de euro cu care s-a strans cureaua si, asa cum a spus si guvernatorul BNR, efectul a fost simtit de intreaga societate, rapid.

Pe urma, a fost nevoie sa fie ajustat deficitul bugetar. Si a fost ajustat cu masuri dintre cele mai dure. Pe de o parte a fost o crestere de TVA care s-a reflectat asupra intregii societati pentru ca TVA a crescut cu 5 puncte procentuale de la bomboanele pentru copii pana la limuzinele pentru magnati. Crestere foarte dura si generalizata.

In plus, salariile bugetarilor au scazut cu 25%, reducere foarte importanta mai ales din prisma faptului ca aceasta reducere nu i-a lovit numai pe functionarii bugetari in buzunare, ci a lovit chiar Produsul Intern Brut al tarii. Pentru partea de buget, adica pentru salariatii bugetari, nu exista alta unitate de masura pentru valoarea adaugata decat salariul. Valoarea adaugata se calculeaza prin puterea tarii de a ii plati pe bugetari. Astfel, reducerea acestei puteri cu un sfert s-a resimtit puternic in PIB si a contribuit la prelungirea perioadei de recesiune.

Wall-Street.ro: La ce sa ne asteptam in urmatoarea perioada din punct de vedere economic?


Adrian Vasilescu: Nu este exclus sa vedem, in partea a doua a acestui an 2011 sau in prima parte a anului 2012, masuri asemanatoare cu cele de la noi in alte tari europene si poate ca atunci vor intelege si ai nostri compatrioti ca in Romania a fost totusi bine, desi masurile de austeritate au fost luate tarziu. Efecte ar fi fost mult mai mici daca masurile de austeritate erau luate inca de la inceputul anului 2009. Insa, la noi intai a fost nevoie sa simtim efectele crizei, sa vedem ca ne doare ca sa ne tratam.

Wall-Street.ro: Daca masurile de austeritate erau luate inca de la inceputul anului 2009, credeti ca in momentul de fata am fi fost iesiti din recesiune?

Adrian Vasilescu: Da, precis.

Wall-Street.ro: Aveti incredere ca datele de pe 13 mai privind evolutia PIB o sa ne aduca o surpriza statistica pozitiva?

Adrian Vasilescu: Datele de pe 13 mai nu pot sa ne aduca nicio surpriza. Este limpede ca datele vor fi pozitive. Problema este cat de pozitive? Probabil ca va fi un plus 0,4% – 0,5%, nu cred ca mai mult. Insa, important este cum consolidam cresterea economica si iesirea din recesiune si, mai ales, cum facem sa iesim din criza. Romania poate ca a iesit din recesiune anul acesta, dar nu a iesit din criza. Poate ramane in 2011 in criza, poate si in 2012, chiar si in 2013 poate sa mai continue criza. Lumea toata inca este in criza...America este in criza, Europa de Vest este in criza. Criza continua cu efecte pe multiple planuri.

Wall-Street.ro: In concluzie, prioritatea pentru economie trebuie sa fie consolidarea cresterii economice?
Adrian Vasilescu: Da. Eu cred ca Romania a facut bine cand a ales intre a forta iesirea din recesiune in 2010 si a repara dezechilibrul bugetului. Cred ca o fortare a iesirii din recesiune cu un buget dezechilibrat ne-ar fi facut sa pierdem ambii iepuri dupa care fugeam. Astfel, am prins cat de cat un iepure, cat am reusit sa incepem o echilibrare a bugetului. Aceasta nu s-a incheiat, vom mai avea si in 2012 de lucru la acest capital. Trebuie sa echilibram bine contul curent pentru a putea sa ne ocupam de consolidarea cresterii economice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri