Institutul National de Statistica (INS) a anuntat iesirea tehnica din recesiune dupa ce Produsul Intern Brut a urcat in primul trimestru cu circa 0,6% fata de ultimele trei luni ale anului trecut si cu 0,3% fata de perioada similara din 2010.
Acestea sunt datele estimate privind evolutia PIB in primul trimestru.

"Conform calendarului comunicatelor de presa, facem publice primele estimari privind Produsul intern brut in trimestrul I 2011 care a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul IV 2010 (date ajustate sezonier). Fata de trimestrul corespunzator din anul 2010, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,6% pe seria bruta si cu 0,3% pe seria ajustata sezonier", a anuntat INS.

Analistii economici estimau, in medie, ca economia a inregistrat o crestere de 0,6% in primul trimestru, dar prognozele acestora variau semnificativ.

Pentru a iesi tehnic din recesiune, economia unei tari trebuie sa inregistreze cresteri in doua trimestre consecutive. In ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% fata de cel anterior.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produsului Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresteri de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Maria Grapini: Iesirea din recesiune nu are loc fix pe 13 mai

Maria Grapini, presedintele Consiliului de Administratie al Pasmatex si presedinte al Federatiei Patronale a Industriilor Textile, Confectiei si Pielariei (FEPAIUS), sustine ca o iesire practica din recesiune nu este reprezentata de publicarea unor date statistice, ci de recapatarea increderii in sistem, in cei care ne conduc sau prin reluarea angajarilor.

“Iesirea din recesiune nu are loc fix la ora 10.00, pe 13 mai, intr-o zi de vineri. Iesirea din recesiune este mult mai complexa. Este necesara o crestere mai consistenta a economiei, de la 1% in sus”, afirma Maria Grapini.

RoStar: Realitatea nu arata iesirea din recesiune

A intrat in recesiune in urma cu doi ani cu o atitudine optimista si nu a crezut ca va ajunge in situatia prezenta. Fara a crede in relevanta datelor publicate de Institutul National de Statistica, Halil Bulut, director general al producatorului de biscuiti RoStar, declara ca principala grija in acest moment o reprezinta incercarea de a trece cu bine peste lunile urmatoare si de a pastra locurile de munca ale angajatilor.

Top Brands: Revenirea economica trebuie sa fie de amploare

Wael El Ghadban, cel care conduce de peste 11 ani operatiunile Top Brands Distribution, unul din cei mai importanti distribuitori locali, sustine ca revenirea economiei trebuie sa capete o mai mare amploare pentru ca efectele sa se resimta si in nivelul nostru de trai.]

"Un trend pozitiv al economiei, desi timid, va putea antrena noi investitii, prin cresterea increderii, lucru care sper sa genereze o dezghetare mai rapida a tuturor domeniilor de activitate”, a declarat Wael El Ghadban.

Erste: Exporturile au avut o contributie importanta la cresterea din T1

Datele publicate astazi de INS se afla sub estimarile analistilor Erste, care anticipasera o crestere de 0,8% y/y.

Acestia considera ca exporturile au avut o contributie importanta la cresterea economica din T1. „Dupa mai multe trimestre cu evolutii dezamagitaore, probabil ca investitiile si consumul au intrat pe un teritoriu pozitiv, dupa ce efectele negative ale pachetului de consolidare fiscala au disparut”.

Horoi, Agricola Bacau: Cred in relevanta datelor INS doar in masura in care efectele se vor vedea in viata de zi cu zi

Grigore Horoi, presedintele Agricola Bacau, grup cu afaceri de 280 mil. lei, isi exprima increderea in datele publicate astazi de catre Institutul National de Statistica doar in masura in care efectele se vor vedea in piata si in viata de zi cu zi.

“Ca orice om de afaceri rational, am luat masuri imediat ce lucrurile au luat-o razna si sunt rezervat, inca de la inceput, privind orizontul iesirii din recesiune. Cred insa ca Agricola Bacau va iesi intarita din aceasta noua criza”, a declarat Grigore Horoi.

Libocor, BRD: Romania poate mai mult

Florian Libocor, economistul-sef al BRD, crede ca indutria a avut contributia majoritara la formarea valorii adaugate brute, dar si exporturile au mentinut stacheta sus in timp ce consumul individual isi revine mai repede.

„Semnalul este unul singur: incredere. Romania poate mai mult. Cu incredere si cumpatare revenirea economica ar putea avea loc mai repede si mai sanatos”, a declarat Libocor pentru wall-street.ro.

"Este momentul de relansare a economiei"


Economistul sef al ING Bank, Nicolae Chidesciuc, a explicat ca industria a fost singurul segment care a contribuit la cresterea economica din primul trimestru.

„Aceasta cifra este un semnal pozitiv ca economia Romaniei va incheia anul 2011 pe plus. Este momentul de relansare a economiei. Noi estimam o crestere de 0,6% in acest an, pana la maxim 1%. Nu exclud scenariul unei cresteri de 1,5%, dar cred ca este foarte putin probabil”, a explicat Chidesciuc, pentru wall-street.ro.

Economistul – sef al ING sustine ca industria va ramane motorul cresterii economice din acest an pe partea de formare. „Pe zona de cheltuieli, vom avea un an cu exporturi nete pozitive, dar ma astept si la o revenire usoara a consumului si investitiilor”.

[Update]: Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, crede ca trebuie sa avem o atitudine prudent – optimista: "aceasta definitie a iesirii tehnice din recesiune, data de doua trimestre consecutive de crestere economica, este una neconventionala, nu are un fundament economic foarte solid". Citeste aici mai multe detalii.

Iesirea tehnica din recesiune a Romaniei va reprezenta un lucru important, nu pentru nivelul de trai imediat, nici pentru titlurile din presa locala, ci pentru semnalul dat investitorilor. “Se vor reseta asteptarile si oportunitatile care apar in mintea investitorilor cu privire la Romania”, a declarat pentru Wall-Street.ro Alexandra Gatej, noul presedinte al Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania).

Omul de afaceri Octavian Radu crede in relevanta datelor pe care INS le va publica astazi in legatura cu evolutia economiei in primul trimestru. "Cifrele sunt cifre si am incredere in corectitudinea calcularii lor. Pentru mine o crestere de 0,1% este mult mai buna decat o scadere de 0,1%, deci motiv de bucurie. Sigur ca mi-as dori din nou cresteri anuale de peste 7%, dar orice crestere acum este mai buna decat o scadere... In plus, sa nu uitam ca exportul este la maxime istorice, ceea ce arata o economie mai competitiva decat anterior crizei!", afirma Octavian Radu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri