Adoptarea unor politici adecvate in domeniul transportului si logisticii ar putea adauga pana la 25 de miliarde de euro la PIB-ul Romaniei pana in 2025 si ar putea duce la crearea a 150.000 de noi locuri de munca, potrivit unor experti in domeniu, informeaza Mediafax.
Peste 250 de experti, prezenti la un seminar organizat de compania de logistica Archicom, European Gateways Platform, Dutch-Romanian Network, Camera de Comert Romano-Olandeza si PwC Romania, au discutat miercuri despre posibilitatile de a spori competitivitatea Romaniei in Europa, prin transformarea Portului Constanta in centrul logistic al Europei Centrale si de Est.

Printre masurile propuse in acest sens se numara plata TVA la import prin decont pentru toate companiile, indiferent de valoarea importurilor, reprezentarea fiscala globala, oferirea de avantaje suplimentare pentru agentii economici autorizati, vamuirea marfurilor in interiorul tarii, o strategie de transport inter-modal in Romania, educatia in domeniul logistic si al lanturilor de aprovizionare in cadrul Universitatilor din Romania.

"Noile state membre ale Uniunii Europene, plus Austria, genereaza in prezent mai mult de 12% din PIB-ul UE, insa regiunea atrage mai putin de 1% din traficul maritim de marfa destinat Europei. Acesta este un dezechilibru major, estimat din calculele noastre la mai mult de 5 milioane de containere TEU per an si 20 de miliarde de tone de marfuri vrac, bunuri provenind in principal din Asia de Est si Orientul Mijlociu care ar trebui sa ajunga direct in regiune, dar tranziteaza in schimb statele din Europa de Nord-Vest", a afirmat Robin Martens, directorul executiv European Gateways Platform si director general al Archicom Romania.

In cadrul intalnirii s-a anuntat si crearea primelor facultati de logistica din Romania, deschise in parteneriat de Universitatile Politehnice din Bucuresti si Timisoara, Universitatea Ovidius din Constanta si Universitatea Fontys de Stiinte Aplicate din Venlo.

"Acest program, finantat partial de catre statul olandez, este un pas important inainte in dezvoltarea capacitatii logistice si de transport a Romaniei, prin crearea unei noi generatii de specialisti in logistica cu o inalta calificare, care vor folosi practicile si capacitatile logistice de ultima generatie, similare cu cele utilizate in Olanda", a declarat in comunicat Gerard Kuijs, proprietar si director executiv al Archicom Romania.

De asemenea, a fost anuntata infiintarea asociatiei Romania Black Sea Gateway Association, menita sa promoveze dezvoltarea potentialului Romaniei in domeniul activitatilor de re-export, transport si logistica, actionand ca un partener de dialog pentru autoritatile romane, dar atragand totodata investitorii interesati de oportunitatile comerciale, de asamblare, transport si logistica oferite de Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri